Павел Александров, бившият вече директор на Фонда за лечение на деца в чужбина, който беше арестуван вчера, е източвал държавата през Фонда и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и е сключил неизгодни договори за близо 500 хил. лв., съобщи прокуратурата.

Досега са установените три корупционни схеми, но нито една не засяга лечението на деца, твърдят от държавното обвинение.

Снимка: МВР

Александров е сключил договор за наем със своя приятелка – Маргарита Мунос, собственичка на апартамент във Франция, в който били настанявани изпратени за лечение деца. Така Мунос е получила 200 хил. лева от Фонда. Прокуратурата е установила, че наемната цена била многократно повишена спрямо пазарните цени във Франция.

„Когато едно дете е било изпращано на лечение във Франция, е използвана точно тази квартира – на собственичката, на която е изплащан наем, десетократно по-висок от наема на жилище във Франция“, каза ръководителят на специализираната апелативна прокуратура Даниела Попова.

Във всички останали държави децата са били настанявани в българските посолства.

Фондът и Мунос имали договор още в първия мандат на Александров, който бил разтрогнат за известно време и отново подновен при връщането му на поста.

Освен това Александров сключил договор с посредническа фирма, която единствена имала право да превозва деца за лечение извън Европейския съюз – в Турция. На фирмата били платени 250 хил. лева за една година, описани като разход за лечение на деца.

Третата схема, която разследващите установили е, че за спешните случаи Александров се консултирал с трима конкретни лекари, които винаги насочвали децата за лечение в болниците, от които са.

Тримата експерти, чиито имена засега прокуратурата не съобщава, са дали по около 100 становища, като за всяко от тях са получили по 35 лева.

Всички останали експерти в списъка са ползвани най-много веднъж или два пъти.

Така, освен НЗОК, за лечението на децата плащал и Фондът.

Снимка: МВР

„Павел Александров е икономист. Негова е преценката кого да покани за експерт. И той, явно като добре запознат с медицината, е избирал тези трима, които са го консултирали кое дете може ли да се лекува в България. Това определено е доказателство за организирана престъпна практика“, каза говорителят на главния прокурор – Румяна Арнаудова.

Разследващите установили, че Павел Александров представял документи, според които в личния си автомобил зареждал гориво за сметка на Фонда.

Пари от родители за лечение на деца не са искани. За сметка на фонда обаче няколко лекари са пратени на обучение в чужбина, като за това са изразходвани по около 10 – 12 хил. евро на човек.

Давани са и пари за облекло.

Оказва се и че повечето служители в администрацията на Фонда са от родния на Александров Долни Дъбник, Плевенско, обясни директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

В дома на бившия шеф на Фонда са били намерени 16 хил. евро, както и скъпи колекционерски монети.

Снимка: МВР

Разследването по случая започнало през миналия юни по сигнал, който не бил „отвън“, поясни Спиридонов.

Днес прокуратурата ще решава колко души да остави в ареста и на кого какви обвинения да повдигне.

Според прокуратурата не е иззет нито един оригинален документ, който да попречи на лечението на дете.

Снимка: МВР

По-рано днес премиерът призова да не се бърза с коментарите, а да се оставят професионалистите да си свършат работата.

Проверка във фонда е имало преди година. Тогава не са открити нарушения.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

btvnovinite.bg, БТА