„Понякога може би малко съжалявам, че не съм в опозиция, защото опозицията може би има свободата да не се придържа към фактите”, заяви здравният министър Петър Москов след заседанието в Министерския съвет днес.

„Съжалявам, че част от опозицията активно използва това си право напоследък и в случаите с шефа на ДАИ, и в случаите с Фонда за деца, и в други случаи”, допълни той.

Москов е категоричен, че няма причина да се спекулира, тъй като действащи министри не могат да излязат и да заявят всичко, което знаят по даден случай. „Ако искаме реално контрол, реално антикорупционни действия, и то по върховете на държавата, трябва да сме съпричастни към този процес, а не да го критикуваме”, допълни здравният министър.

Арестите във Фонда за лечение на деца в чужбина

„Нямах друг избор, освен да отстраня шефа на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров”, заяви Москов. Това е първият му коментар по повод скандалните арести във фонда.

„Моята задача в този случай беше да гарантираме работата на фонда и това нито едно дете нуждаещо се от лечение било по-спешно, било в по-планов порядък да не може да се компрометира този процес. Затова фондът трябваше да има нов директор и той трябваше да бъде назначен максимално бързо. Защото, видяхте, още на следващия ден имаше заседание на обществения съвет на фонда, бяха приети документи за лечение на 15 деца. Т.е. това е процес, който не може и не бива да спира и това е моят ангажимент като министър на здравеопазването”, допълни Москов като по този начин обоснова и бързото назначение на нов директор.

В момента работата на фонда се ръководи от проф. Владимир Пилософ.

Вижте повече във видеото:

Междувременно днес заседанието на Фонда за лечение на деца в чужбина не се състоя заради липса на кворум. За да не бъде забавено лечението на 36 деца, становищата ще бъдат събирани по електронен път.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!