Последното регистрирано земетресение на Марс е с магнитуд 4,6 - това съобщават учените, изучаващи повърхността на планетата, цитирани от Ройтерс. Те твърдят, че последните им изследвания ще помогнат на всяка бъдеща мисия до Червената планета, особено що се отнася до това къде да се разположи базата на астронавтите.

Екипът от ETH Цюрих анализира звука от земетресението, което се оказа най-голямото, регистрирано от мисията InSight на НАСА. Последният силен трус със сила 4,2 е от май 2022 г. Благодарение на тези явления учените могат да определят структурата на кората на планетата, включително нейната дебелина и плътност.

„Това, което е страхотно в случая с това земетресение, е, че то беше толкова силно, че повърхностните вълни успяха да обиколят цялата планета няколко пъти. Въз основа на скоростта на тези вълни можем да извлечем информация за вътрешната структура на Марс“, обяснява сеизмологът и старши учен Дойон Ким.

Изследователите са успели да изчислят, че марсианската кора е много по-дебела от тази на Земята или на Луната- средната дълбочина е между 42 до 56 км. Те също така обясняват мистериозния контраст между северното и южното полукълбо на Марс, разкривайки, че кората е по-дълбоко на юг, отколкото на север.

Дойон Ким пояснява, че тези изследванията ще помогнат на НАСА да реши къде да базира астронавтите при бъдещи мисии до Марс. Ученият се надява, че в екипа от учени, които в близко бъдеще ще бъдат изпратени на Червената планета, ще има и сеизмолог.