НАСА публикува записи, на които се чува как звучи удар от метеорит в повърхността на Марс. Миналата година на Коледа учените получават страхотен подарък – небесно тяло с диаметър около 12 метра се удря в червената планета.

След удара сеизмомерът на сондата Insight засича силно земетресение с магнитуд 4.

Произходът на труса е потвърден часове по-късно, след като орбиталният апарат Mars Reconnaissance Orbiter прави снимка на новопоявилия се кратер на повърхността на Марс.

Снимка: NASA

Изображението е впечатляващо - на повърхността са изхвърлени ледени късове и е изкопан кратер с диаметър около 150 метра и дълбочина 20 метра.

Снимка: NASA

„Това е просто най-големият сблъсък на метеорит с повърхността, който е регистриран, откакто сме започнали да правим наука със сеизмографи или сеизмометри", казва Филип Лоньоне, професор по планетарни науки, който участва в две изследвания, базирани върху тези наблюдения и публикувани в сп. „Сайънс“.

Аудиозапис на труса, получен чрез ускоряване на вибрациите, събрани от сеизмометъра, за да могат да се чуят, беше разпространен от НАСА.

Ударът на метеорита е бил достатъчно мощен, за да генерира както обемни вълни (разпространяващи се към ядрото), така и повърхностни вълни (пресичащи хоризонтално кората на планетата), което дава възможност за подробно изучаване на вътрешната структура на Марс.

По време на своята „служба“ Insight регистрира 1318 марсиански труса, някои от които причинени от по-малки метеорити.

Събраните данни ще бъдат използвани от учените по света още много години.