Здравните специалисти са притеснени, че нов, коварен вариант на грип се разпространява по света. Става въпрос за двойно мутирал грипен вирус, при когото мутациите се намират точно по местата, по които действа лечението с лекарства.

Това означава, че обикновените лекарства могат да бъдат дори до 13 пъти по-малко ефективни, съобщава германското издание "Билд", като се позовава на изследване, публикувано от портала на американския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Къде е открит новият грип?

Още през март учени от Хонконг съобщават за двата грипни мутанта 1223V и S247N. Сега те са открити в 15 страни на пет континента. Особено често срещани са в Европа. Сред засегнатите страни са Франция, Нидерландия, Норвегия, Испания, Швеция и Великобритания.

„Въпреки това тези данни може да не отразяват непременно истинския дял на вариантите, които се разпространяват, тъй като отделните страни имат различни методи за наблюдение и последователност“, посочват авторите на изследването.

Случаи на новия грипен вариант са установени и в САЩ. Според американски експерт изглежда, че мутациите се развиват независимо на няколко места.

Американският здравен орган CDC посочва, че традиционната ваксинация срещу грип предпазва от заразяване с мутиралия вирус.

Според експертите антивирусните лекарства също би трябвало да продължат да бъдат ефективни.