Морският тюлен от „Тим 6”, който лично ликвидира Осама бин Ладен и видя как „мозъкът на лидера на „Ал Кайда” се разпръсва по лицето му”, днес е безработен, няма пенсионни и здравни ползи и е разделен със съпругата си. В ексклузивно интервю за „Ескуайър” (Esquire) „стрелецът”, както е наречен, за да не бъде разкрита самоличността му, разказва за трите куршума, които променят историята, но споделя, че повече се притеснява за бъдещето си.

След героизма за американците в пакистанския град Аботабад мъжът се оттегля от армията след 16-годишна кариера. Ако бе останал още 4 години на служба, той щеше да получава по 2197 долара месечно.

Дълго време пенсионираният тюлен не успява да си намери работа. Чичо му прави опит да го уреди в „Електроник Артс” (Electronic Arts). Кой би съветвал по-добре компания за производство на видеоигри от мъжа, убил „терорист номер едно”? Този факт обаче няма как да бъде споменат в автобиографията му.

„Поемал е монументални рискове, но в момента не може да се възползва от никаква награда”, казва баща му пред „Ескуайър”.

1 май 2011 година

„Стрелецът” признава, че е последният човек, който вижда Осама бин Ладен жив. Той е членът на „Тим 6”, който влиза през вратата на спалнята на лидера на „Ал Кайда”. И вижда как „враг номер едно” на Америка избутва най-младата си съпруга пред себе си в тъмната стая. Вярва, че Бин Ладен е използвал жената за щит.

„В тази секунда го застрелях два пъти в челото. Бам, бам! На втория път се свлече на пода пред леглото си и го гръмнах още веднъж. Бам! На същото място. Беше мъртъв. Не помръдваше. Езикът му беше навън. Видях го как поемаше последния си дъх, просто като рефлекс”, разказва бившият военен.

Лидерът на „Ал Кайда”, мозъкът зад смъртта на над 3000 американци на 11 септември 2001 година, най-накрая е ликвидиран.

„Лицето му изглеждаше ужасяващо. Беше разцепено под формата на „V”. Виждах как мозъкът му се е разпръснал навсякъде. Американската публика не би искала да знае как точно изглеждаше”, споделя още „стрелецът”.

След като се уверява, че Бин Ладен е мъртъв, тюленът обръща внимание и на останалата част от обстановката. Вижда как едната от съпругите му плаче и малко момче, пищящо от другата страна на леглото. Синът на терористичния лидер.

За него мъжът разказва: „Не исках да го нараня, защото не съм дивак. Имаше много писъци, той плачеше, беше в шок. Не ми хареса, че е изплашен. Той е дете и няма нищо общо с това. Вдигнах го и до оставих до майка му. Напръсках лицето му с вода”.

Отрядът от тюлени „Тим 6” отлита към базата в Джалалабад, където тялото е официално идентифицирано.

„Докато все още преглеждаха тялото, извиках жена от агенцията. Все още бях напълно екипиран. Погледнахме надолу и я попитах: „Това ли е твоят човек?”. Тя плачеше. Тогава свалих пълнителя на оръжието си и й го дадох като сувенир. 27 патрона бяха останали в него. „Надявам се, че имаш достатъчно място в раницата си”, казах й и това беше последният път, в който я видях.

Американските "първи" по време на мисията на 1 май 2011 година

След това екипът занася тялото на летището в Баграм, където членовете му гледат изявлението на президента Барак Обама.

„Все още съм там, гледайки го, гледайки тялото, гледайки президента, ядейки сандвич с наденичка, яйце, сирене и екстра бекон, мислейки си: „Как, м**** му успях да стигна дотук? Това е прекалено”, споделя „стрелецът”.
След това изкарва още четири месеца на служба и се пенсионира.

Но сега се бори неуспешно, опитвайки се да намери нов живот. Той и съпругата му са разделени и семейството му живее в страх от репресивни мерки.

„Всъщност се опитваме да сменим името ми. И тези на децата... да изтрием съпруга ми от нашия живот, за да сме спокойни. Макар че все още се обичаме”, признава съпругата му пред „Ескуайър”.