Нови изображения, заснети от космическия телескоп „Джеймс Уеб“, показват със забележителни детайли 19 спирални галактики, намиращи се относително близо до Млечния път, предава Ройтерс.

Снимките дават нови сведения за образуването на звезди, както и за галактическата структура и развитие.

Най-близката от галактиките се нарича NGC5068, на около 15 милиона светлинни години от Земята, а най-отдалечената от тях е NGC1365 - на около 60 милиона светлинни години от Земята. Една светлинна година е разстоянието, което светлината изминава за една година – около 9,5 трилиона км.

Спиралните галактики са често срещан тип галактика, към които спада и Млечният път.

Снимка: Reuters

Наблюдението показва милиони или дори милиарди отделни звезди.

„Тези данни са важни, тъй като ни дават нов поглед върху най-ранната фаза на формирането на звездите. Ние не знаем много за тази фаза. Не знаем и колко дълго продължава, така че тези данни ще бъдат жизненоважни за разбирането как звездите в галактиките започват живота си“, каза астрономът от Оксфордския университет Томас Уилямс, който ръководи обработката на данните от изображенията.

„Общоприетата мисъл е, че галактиките се формират отвътре навън и така стават все по-големи и по-големи през живота си“, каза Уилямс.

Снимка: НАСА

„Според мен снимките говорят сами за себе си - това е най-ясният изглед, който някога сме имали на галактики при тези дължини на вълните“, подчерта астрономът.

Изображенията позволяват на учените за първи път да разкрият структурата на облаците от прах и газ, от които се образуват звезди и планети.

Снимка: НАСА

„Изображенията са не само естетически зашеметяващи, те също така разказват история за цикъла на звездообразуване и обратната връзка, което е енергията и инерцията, освободени от млади звезди“, посочи астрономът Джанис Лий от Научния институт за космически телескопи в Балтимор и главен изследовател на новите данни.

Снимка: НАСА

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ беше изстрелян през 2021 г. и започна да събира данни през 2022 г., прекроявайки разбирането за ранната вселена.