Служител на Delta е отстранен от позицията си като отговорник за социалните мрежи на авиокомпанията заради коментар, публикуван от официалния ѝ акаунт, който някои възприемат като антипалестински, предаде Си Ен Ен.

В изявление на компанията се казва че тя „е премахнала погрешно публикуван коментар в платформата X, тъй като той не е бил в съответствие с ценностите и мисията ѝ да свързва света“.

„Членът на екипа, отговорен за публикацията, е вече не поддържа социалните канали на Delta. Извиняваме се за тази грешка“, се казва още в изявлението на авиокомпанията.

На 10 юли акаунт в X отново публикува снимки на две стюардеси на Delta, които носят значки с палестинското знаме на униформите си. Не е ясно кой акаунт е публикувал първоначалните изображения.

„От 2001 г. сваляме обувките си на всяко летище заради терористична атака на територията на САЩ. А сега си представете, че се качвате в полет на @Delta и виждате във въздуха служители със значки на Хамас. Какво ще направите?“, гласи постът, който вероятно приравнява палестинското знаме с това на войнстващата групировка „Хамас“.

Скрийншоти показват, че официалният акаунт на Delta е отговорил на този пост, като е написал:

„Разбирам те, тъй като лично аз също бих бил ужасен. Нашите служители отразяват културата ни и не приемаме с лека ръка, когато не се спазва нашата политика“.

Оттогава този пост е изтрит и не е ясно за каква политика се отнася.

 

Отговорът предизвика бърза реакция от страна на служители на Delta и лидери на палестински и мюсюлмански общности.

Азка Махмуд, изпълнителен директор на клона на Съвета за американско-ислямски отношения в Джорджия, където е базирана авиокомпанията, каза в изявление, че свързването на палестинския национален символ с Хамас „заличава съществуването и легитимността на цяла Палестина“.

„Палестинското знаме представлява страната и националните стремежи на над 7 милиона палестинци. Ясно е, че някои групи искат да делегитимират изцяло знамето на Палестина, да потиснат всякакъв израз на съществуването на Палестина и да обезкуражат откритата подкрепа за палестинските права“, се казва още в изявлението.

Говорител на авиокомпанията заяви, че стюардесите на снимката са спазили настоящите указания за униформите на компанията и тя се е свързала с тях, за да им предложи подкрепа. И двете стюардеси остават на работа в компанията.

Въпреки това, считано от понеделник, компанията ще разреши носенето само на значки с флага на САЩ. Според говорителя на Delta този ход е отклонение от предишните политики, които позволяваха да се поставят значки, представляващи държави и националности от цял свят.

Махмуд разкритикува промяната в политиката за униформите, като отбеляза, че тя „подкопава свободата на изразяване на служителите на Delta“.

 

На 11 юли група служители на авиокомпанията публикуваха отворено писмо, което изпратиха до главния изпълнителен директор с искане за публично извинение за поста.

„От десетилетия е обичайна практика членовете на екипажа да носят значки, отразяващи тяхното наследство. Силата на разнообразието в мрежовите авиокомпании се отбелязва като отражение на местата и хората, които свързваме по света“, се казва в писмото на групата. 

„Всеки трябва да може свободно да изразява своята гордост и подкрепа за своето наследство, без да среща враждебност или дискриминация от страна на работодателите или клиентите“, пише още в писмото.