Десетки пропалестински демонстрации по света. Хиляди демонстранти излязоха по улиците на големите градове в САЩ, за да подкрепят палестинците на фона на поредната ескалация на конфликта с Израел, предаде „Франс прес“.

Около 2000 демонстранти се събраха в Ню Йорк, скандираха "Свободна Палестина" и развяваха палестински знамена.

"Палестинците имат правото да живеят свободно и децата в Газа не трябва да бъдат убивани", заяви един от участниците в шествието.

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря вчера по телефона с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с палестинския президент Махмуд Абас, пред които изрази безпокойство от ескалацията на насилието и призова за успокояване на обстановката.

Стотици протестиращи блокираха пътния трафик в Лос Анджелис с искане да бъде сложен край на израелските въздушни удари в Ивицата Газа, предаде „Асошиейтед прес“.

Снимка: Ройтерс

Стотици демонстранти се събраха вчера и в Бостън, като блокираха трафика пред израелското консулство. Демонстранти разпънаха транспарант с цветовете на палестинското знаме и надпис "Свободна Палестина" от козирката на сградата, където се намира дипломатическото представителство.

Снимка: Ройтерс

Хиляди протестиращи излязоха на шествие в подкрепа на палестинците и в редица европейски столици, включително Лондон, Берлин, Мадрид и Париж, Атина.

В Мадрид около 2500 души, много от които младежи, преминаха през центъра на града, загърнати с палестински флагове.

В Париж полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне пропалестинската демонстрация, забранена от френското министерство на вътрешните работи.

Снимка: Ройтерс

В Берлин на демонстрацията присъстваха над 1000 души, но се стигна до арести, след като някои от протестиращите не спазиха COVID мерките.

Шествия имаше и в Австралия.