Нов ракетен обстрел на палестинската групировка „Хамас“ по Израел.

Има данни за една жертва и пострадали. За последните четири дни от ивицата Газа са излетели 1500 бойни глави.

От началото на бомбардировките в понеделник са загинали най-малко 67 палестинци и седем израелци. В няколко града се стигна до етническо напрежение между мюсюлмани и евреи, както и до конфликти с полицията.

Снимка: Reuters

Тел Авив продължава с ответните удари по „Хамас“.

Ситуацията в ивицата Газа е трагична, споделя палестинец, който притежава и българско гражданство. Мъжът е от град Джабалия, близо до Газа. 16 години е живял в България. Поради съображения за сигурност близките му пожелаха той да остане анонимен.

Снимка: Reuters

„Да не ви разказвам какво става с нашите деца. Те вече психически всичките са болни. Те даже като говорят вече почват да заекват, не могат да говорят от толкова страх, от толкова гадости. Много е гадно… просто нямам думи как да ви го опиша“, казва мъжът.

От другата страна - за поредна нощ небето беше осветено от ракети, а сирени накараха хиляди израелци да търсят сигурност в убежищата.

В близкия до ивицата Газа град Сдерот след взрив е загинало 6-годишно дете, а петима други са били ранени.
На места избухнаха етнически сблъсъци. Последваха и вандалски прояви. До напрежение се стигна и с полицията.

Израелският премиер строго осъди нападенията. „Това е анархия. Нищо не оправдава линчуването на евреи от мюсюлмани и на мюсюлмани от евреи. Не го приемаме. Това не сме ние - не това насилие, не това варварство. Ще върнем реда във всички градове на Израел“, каза Бенямин Нетаняху.

Снимка: Reuters

Той обсъди кризата с американския президент Джо Байдън, който изрази надежда, че ще има деескалация на напрежението.

Русия свика спешна среща на Близкоизточната четворка, включваща още Съединените щати, Европейския съюз и ООН, на което да бъде обсъдена ситуацията. Още утре е възможно и провеждането на открито заседание на Съвета за сигурност на ООН.