Близо 60 са вече жертвите на ожесточения ракетен обстрел между Израел и ивицата Газа.

Палестинската групировка „Хамас“ е изстреляла над 1000 ракети срещу различни израелски градове в последните 38 часа, съобщават световните медии. Израел съобщи, че част от ракетите са били прехванати на нейна територия, а другата изобщо не е преминала границата с ивицата Газа.

Улиците в град Газа са в руини от разрушени сгради след стотиците бомбардировки на израелски самолети. Убити са над 15 членове на палестинските групировки.

Тел Авив прекара една тежка вечер след разпалването на конфликта. Това е най-голямата ескалация на напрежението между двете страни от 2014 г.

Сред жителите на града е българката Рая Паунова, която живее там от 11 години. Пред bTV тя разказа, че обстрелът не е чужд на част от хората. Други пък са в паника.

„Трябва да сме близо до бомбоубежище - поне на 60-90 секунди от него. Повечето сгради не отговарят на този стандарт“, пояснява тя.
Българката разказа, че в нейната сграда има бомбоубежище, други обаче нямат този късмет.

И продължи: „За много хора с малки деца се налага да стават през нощта и да стоят и спят по стълбищата, защото няма друго безопасно място в сградата.“

Ивицата Газа отдавна е точка на голямо напрежение, а този път ударите са в на територията на цялата страна, смята бившият специален координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес Николай Младенов. По думите му ескалацията е могла да бъде избегната, но през последните седмици и двете страни са допуснали много грешки.

„Ако трябва да се търси изход от ситуацията, то това може единствено да се направи, ако нещата в Ерусалим се успокоят и се постигне споразумение за прекратяване на огъня от двете страни“, допълни Младенов.

Освен прекратяване на огъня, той смята, че трябва да се намери трайно решение на дългогодишния конфликт.

Какво се случи през изминалата нощ?

13 етажа са изравнени със земята в град Газа. Ударено е и 9-етажно здание, в което са се помещавали апартаменти и компании за производство на лекарства. Местните жители се опитват да избягат от района с деца на ръце и раници с най-необходимото.

„Това е ужасяващо. Магазините и домовете ни бяха разрушени. Израелската армия не прави разлика между цивилно и военно лице“, смята палестинецът Фирас Белбеиси.

Снимка: Reuters

Израел обяви, че атакува цели на "Хамас", сред които разузнавателни центрове и ракетни установки. Съобщават и за 15 убити лидери на разузнаването на палестинските групировки.

В Тел Авив нощта премина с вой на сирени за тревога, взривове и търсене на убежища. Описват ситуацията като „страшна“.

Снимка: Reuters

Растат опасенията от нова война, а редица страни изразиха „сериозна загриженост“. Съветът за сигурност на ООН се събира отново спешно, за да обсъди кризата.