Исторически ден в Съединените щати. В американския сенат стартира процесът по втори импийчмънт на Доналд Тръмп. За първи път процедурата се прилага към един и същ човек и за първи опит се прави опит за отстраняване от власт на президент, който вече не е на власт.

Експрезидентът е обвинен в "подстрекаване на бунт" заради щурма срещу Капитолия на 6 януари.

В първата част на се обсъжда дали има основания за дело срещу президент, който не е вече на поста. Демократите твърдят, че имат достатъчно доказателства за извършено от Доналд Тръмп престъпление. Обвинението започна процедурата с видео, което беше трудно за гледане - хронология на лъжите му за изборни измами. Според тях експрезидентът е насочвал тълпата която щурмува Конгреса.

Тръмп смени адвокатите си няколко пъти. Защитниците му смятат да заявят пред Сената, че той е използвал правото си на свободно изразяване, когато на 6 януари е заявил пред привържениците си „бийте се като за последно“, след като щурмуваха Капитолия.

Същите сенатори, които бяха под обсада, ще трябва да решат дали Тръмп е виновен. Прокурорите от Камарата на представителите ще трябва да подходят към импийчмънта като съдебно криминално дело за насилствено престъпление.

Снимка: btvnovinite.bg

Според защитата привържениците на републиканеца са действали по собствена воля и определиха процеса като абсурден и противоконституционен.

Коментар за импийчмънта дойде и от президента Джо Байдън.

„Вижте, Тръмп получи предложение да даде показания и отказа. Ще оставим на Сената да вземе решение“, заяви президентът.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако бъде признат за виновен, експрезидентът може да получи забрана да заема държавен пост. Очаква се Тръмп да бъде оправдан, тъй като на демократите ще са необходими гласовете на две трети от общо 100 сенатори или минимум 17 републиканци да се обърнат срещу лидера си.

Снимка: btvnovinite.bg

През следващите дни двете страни ще получат по 16 часа да изложат аргументите си и ще трябва да отговарят на сенаторски въпроси.

В редица щати се появиха притеснения от насилие от гневни привърженици на Тръмп, несъгласни с импийчмънта.

А властите в Джорджия започнаха официално разследване на опитите на милиардера да промени резултатите от президентските избори.

Ден преди старта на процеса по импийчмънт, Доналд Тръмп беше забелязан да играе голф. Той остава в своя курорт "Маралаго" във Флорида - без "Туитър" и "Фейсбук", на него не му остава нищо друго освен да гледа импийчмънт по телевизията.

От обкръжението му не изглеждат притеснени от изхода на тази процедура, но самият Тръмп прекарва последните дни в разговори със съветници за други дела и разследвания срещу него и какви последици може да имат.

Изненада по време на процеса може да се окаже лидерът на републиканците в Конгреса Мич МАкконъл. Той вече обвини Тръмп за случилото се през януари. Ако го направи и сега, вероятно е много републиканци да го последват.