Утре започва историческият втори процес за импийчмънт на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Сенатът ще трябва да реши дали да го осъди за подстрекателство към бунт, след като на 6 януари негови поддръжници обсадиха Капитолия и се стигна до безредици.

Анализаторите прогнозират, че Тръмп ще бъде оправдан. По време на на процеса сенаторите ще трябва да изслушат свидетелски показания за сблъсъците, при които загинаха петима души.

Как се провежда процесът?

Процедурата по импийчмънт се стартира в Камарата, а Сенатът решава дали да признае за виновно лицето по предявените обвинения. За целта са необходими гласовете на две трети от присъстващите сенатори.

Обвинението и екипът от адвокати на Тръмп ще имат определено време, за да представят аргументи, а след това сенаторите могат да задават въпроси писмено – преди окончателното гласуване.

При стартирана процедура срещу действащ президент процесът се води от председателят на Върховния съд на САЩ. В случая на Тръмп, който вече не заема поста, председател на процеса ще бъде сенатор Патрик Лийхи, пише БТА. Накрая всеки сенатор ще гласува – виновен или невинен.

Колко дълго ще продължи?

Не се знае. Сенатът трябва да приеме правилата на процеса, а партийните лидери все още уточняват детайлите. Първият процес за импийчмънт на Тръмп, в който той беше оправдан по обвинения, че е злоупотребил с власт, като е оказал натиск над Украйна да разследва сегашния президент Джо Байдън, продължи близо три седмици.

Очакванията са този път процесът да бъде по-кратък, защото случаят е не е толкова сложен и сенаторите вече знаят много от подробностите, защото станаха свидетели на размириците.

Ако го намери за виновен, Сенатът може да реши Тръмп да няма възможност да заема длъжността президент отново. Демократите смятат, че това би било подходящо наказание.

Какво би означавало за Тръмп оправдателното решение?

Второ признаване за невинен от страна на Сената би било победа за Тръмп и ще докаже, че той запазва значително влияние над своята партия, въпреки усилията си да подкопае демокрацията и порицаването му от мнозина от колегите му от Републиканската партия след 6 януари.

Въпреки това оправдателното решение може да не бъде последният опит да му се потърси отговорност. Сенаторите Тим Кейн, демократ от Ванкувър и Сюзън Колинс, републиканка от Мейн, предложиха приемане на порицаваща резолюция, след като гласуването миналия месец показа ясно, че е малко вероятно Тръмп да бъде признат за виновен.