Освен Полша и НАТО и другите западни държави приемат, че ракетата не е руска, но това не променя отношението им към агресията срещу Украйна.

Първи американският президент Джо Байдън в късната нощ в Индонезия, където се провежда срещата на върха на Г-20, допусна, че ракетата може да не е руска.

„Не искам да казвам нищо преди разследването да е завършило, но имайки предвид траекторията на ракетата е малко вероятно тя да е била изстреляна от Русия“, заяви Байдън.

Италия смята, че няма голяма разлика, ако ракетата, причинила смъртоносната експлозия в Полша, не е била руска, защото Москва все още има вина заради това, че атакува инфраструктурни обекти в Украйна. Това коментира италианският премиер Джорджа Мелони.

„Фактът, че руските гранични бомбардировки могат да засегнат полска територия очевидно е риск, който руснаците добре осъзнават и който очевидно са чувствали, че искат да поемат. Така че отговорността за случилото се, що се отнася до нас, е изцяло руска, дори ако това беше ракета от украинската противовъздушна система в опит да спре престъпното бомбардиране на цивилни цели, от което Украйна продължава да страда“, каза Мелони. 

Украйна поиска съвместно с партньорите си да проучи инцидента от вторник и да се запознае с информацията, на която се основават заключенията на нейните съюзници.