Ракетният взрив в Полша, убил двама души, е причинен от украинска противовъздушна отбранителна ракета. Това е казал президентът на САЩ Джо Байдън на партньорите от Г-7 и НАТО, предаде Ройтерс, като се позова на източник от НАТО.

Експлозията предизвика глобална тревога, че конфликтът в Украйна може да се разпространи в съседни страни.

Още снощи Байдън е провел извънредна среща с лидерите на Г-20 в Бали. След срещата той заяви, че САЩ и съюзниците ще подкрепят разследване на случая и след като то приключи, ще вземат колективно решение каква ще бъде следващата им стъпка. Стана ясно, че президентът Байдън е разговарял по телефона с полския си колега Анджей Дуда. От Белия дом съобщават, че президентът е предложил пълна подкрепа и помощ за разследването на инцидента. Той е потвърдил и ангажимента на САЩ към НАТО.

„С лидерите на НАТО и Г-7 разговаряхме за последните събития в Европа и се съгласихме да подкрепим полското разследване на експлозията в селото близо до украинската граница. След това колективно ще определим следващата си стъпка“, съобщи Джо Байдън.

„Предлагаме пълната си подкрепа за Полша и съдействие за продължаващото разследване. Ще бъдем с Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, и сме единни“, заяви Урсула фон дер Лайен.

„Важното е, че всички ние ясно заявяваме, че нищо от това нямаше да се случи без руската война срещу Украйна, без ракетите, които интензивно и в голям мащаб се изстрелват по украинската инфраструктура“, каза Олаф Шолц, канцлер на Германия.

Още снощи Москва отрече падналата ракета да е руска и определи тези твърдения като „умишлена провокация с цел ескалация на конфликта“.

„Към момента можем да кажем, че случилото се е изолиран инцидент. Нищо не насочва към предположението, че той може да се повтори“, каза полският президент.

Полша все пак свика съвета си за национална сигурност и извика за консултации руския посланик във Варшава.

Страната покани международни експерти да се включат в разследването. Варшава обмисля и дали да задейства член 4-и от Вашингтонския договор. Той предвижда консултации на Североатлантическия съвет по молба на страна членка, сметнала, че има заплаха за сигурността или териториалната ѝ цялост.

Междувременно Западът разкритикува снощните масирани руски удари срещу украинска енергийна инфраструктура като „варварски атаки“. А финалната декларация на Г-20 гласи: „Повечето страни осъждат категорично руската война в Украйна“.