„Експлозиите в Полша станаха в ден, в който имаше множество ракетни удари в Украйна. Инцидентът е причинен от ракета, изстреляна от украинска противовъздушна отбранителна система срещу руските ракетни удари. Няма индикации, че това е била умишлена атака“.

Това обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и добави, че това не е по вина на Украйна. Русия носи отговорността за войната в Украйна, подчерта той.

„НАТО не е част от конфликта, а предоставят подкрепа. Украйна има правото да се защитава срещу незаконната война на Русия. Нашите системи са настроени за защита срещу атаки. Падналите ракети нямат характеристиката на нападение. Затова системите не са задействани“, коментира Столтенберг.

„Ще продължим да подкрепяме Украйна в нейната защита, а Русия трябва да прекрати тази безсмислена война. Алиансът е обединен и ще направи всичко възможно, за да защити всички държави членки“, допълни Столтенберг.

НАТО ще разположи допълнителни сигнализиращи системи и системи за противовъздушна отбраната по Източния фланг, стана ясно от думите на генералния секретар на НАТО.

„Имаме увеличено присъствие в Източна Европа по суша, вода и въздух. Нямаме индикации, че Русия подготвя нападение срещу държава от НАТО. Взехме решение още през юни повече присъствие, предварително разполагане на техника“.

„Усилията ни са насочени към ПВО системите. Много държави предоставят такива на Украйна. Ние мобилизираме допълнителна подкрепа в тази посока, както и системи срещу дронове. Създава се многослойна защита“, обясни той.