Силите за сигурност в Белгия продължават издирването на търсения за атентатите в Брюксел Наджим Лашрaуи. По-рано се появи информация, че той е бил задържан в столичното предградие Андерлехт, съобщават световните агенции.

По първоначални данни, именно 25-годишният Лашрaуи е изготвил взривните устройства, използвани при атаките.

Той е един от тримата заподозрени, които се виждат на видео от охранителните камери на летището. Другите двама са братята Халид и Брахим ел-Бакрауи, взривили се съответно в метрото и на аерогарата.

„За момента не мога да кажа дали има връзка между атентатите и залавянето на Салах Абдеслам. Разследването върви и отбелязваме напредък. Намираме много нови елементи, но не мога да ги споделя на този етап на разследването”, коментира белгийският вътрешен министър Ян Ямбон.

ДНК на арестувания беше открито в квартири, използвани от извършителите на парижките атентати от 13 ноември. Миналата година той е бил засечен на границата между Австрия и Унгария заедно със Салах Абдеслам, както и със застреляния миналата седмица терорист Мохамед Белкаид, осигурил пари за квартира на парижките атентатори в предградието "Сен Дени".

Следствието е установило, че Лашрауи и Белкаид са двамата мъже от Брюксел, с които парижките терористи са поддържали връзка в нощта на ударите във френската столица. Лашрауи е получил съобщението "Започваме, действаме" преди атаката срещу залата "Батаклан". Белкаид бе открит в списъци на членове на "Ислямска държава", според които е постъпил в редиците на терористичната групировка с намерението да стане шахид.

При експлозиите на аерогарата и в метрото на белгийската столица вчера сутринта загинаха 34 души, а 250 бяха ранени.

Тази нощ имаше обиск в жилище в един от кварталите на белгийската столица. В него са открити взривно устройство и знаме на „Ислямска държава". Разследващите са стигнали до жилището по информация на таксиметровия шофьор, които е откарал тримата терористи на летището в Брюксел.

Той е казал пред разследващите откъде е взел пътниците си, което е накарало властите да проведат обиск на адреса. Шофьорът разпознал мъжете на снимките от охранителните камери на летището.

  • Френски медии: Саудитска Арабия превръща Косово в балканския "Моленбек"
  • Обвинен за атентатите в Брюксел изхвърлил експлозивите в тоалетна
  • Преди атентата в Брюксел Наджим Лашрауи бил надзирател на заложници в Сирия
  • Ветеран от Виетнам е последната идентифицирана жертва от атентатите в Брюксел
  • Обвиниха един от заподозрените за атентатите в Брюксел и за тези в Париж
  • Мохамед Абрини нямал основна роля в атентатите в Брюксел
  • ИДИЛ: Братята Бакрауи стоят зад парижките и брюкселските атентати
  • В Белгия задържаха още двама заподозрени за брюкселските атентати
  • Терористите от Брюксел и Париж готвели нападения на Евро 2016
  • Мохамед Абрини признал, че е „мъжът с шапката“