Залежи на петрол бяха открити в босненската Република Сръбска при съвместни проучвания на сръбската петролна компания НИС и руската фирма „Зарубежнеф”, предаде агенция „Танюг”, цитирайки министъра на промишлеността, енергетиката и рудодобива на Република Сръбска Петър Джокич.

Министърът каза, че количествата не са малки, но според НИС са необходими допълнителни проучвания дали експлоатацията им ще бъде рентабилна. Смята се, че находището съдържа 5000 тона петрол с добро качество.

За проучванията в Република Сръбска НИС и „Зарубежнефт” основаха съвместна компания „Ядран Нафтагаз”, която през 2011 г. сключи с министерството на промишлеността, енергетиката и рудодобива договор за концесия за проучвания и експлоатация на петрол и газ.

Концесията е получена за срок от 28 години - 3 години за проучвания и 25 за експлоатация. „Ядран Нафтагаз” се ангажира да инвестира в Република Сръбска 229 млн. долара, ако бъдат открити залежи.

Проучвания за петрол и газ на територията на Република Сръбска се извършват от над 100 години, но макар да са открити някои находища на петрол, все още не са намерени достатъчни количества за промишлена експлоатация.