Москва видя "западно влияние" в решението на София да изгони руски дипломати и определи последния шпионския скандал у нас като "шумна кампания".

Кампанията за борба с т. нар. руски шпиони в България е натрапена на София отвън. Това обяви на редовния си седмичен брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

„Не мога да не се съглася, че доколкото това не отговаря на интересите на българския народ, зад това най-вероятно стои насърчаване на подобни стъпки и действия отвън. Защото е невъзможно нещо подобно да се обясни с коренните, националните естествени интереси на България“, каза тя.

Изгонването на двамата руски дипломати от София безспорно е удар по двустранните отношения, коментира говорителят на руското външно министерство.

По думите ѝ поради неспособността си да създадат позитивен дневен ред, някои български политици просто се възползват от антируската конюнктура на запад.

Според Захарова Русия е потвърдила ролята си на отговорен и надежден партньор на София по редица големи икономически проекти.

Според нея изгонването на двамата руски дипломати вреди на двустранните отношения, а у нас има засилване на "антируската шпиономания".

В София днес Военно-апелативната прокуратура гледа мерките на петимата българи, обвинени за шпионаж в полза на Русия.

След задържането им българското външно министерство обяви за персона нон грата двама руски дипломати. Единият от тях вече напусна страната, а другият е заразен с короновирус и е под карантина, ще си тръгне, когато изтече срока на карантината.