Един от двамата руски дипломати, обявени за персона нон грата от МВнР, вече е напуснал България. Вторият е заразен с COVID-19 и ще направи това, когато се възстанови и е с отрицателен PCR тест.

Това съобщава агенция ТАСС, позовавайки се на Посолството на Русия у нас. 

„На българската страна бяха представени необходимите медицински документи, удостоверяващи казуса и тя се съгласи експулсирането да се отложи“, уточняват от посолството. 

Припомняме, че в понеделник страната ни даде срок от 72 ч. на руските дипломати да напуснат България. По информация на bTV става въпрос за секретарите на посолството на Русия у нас – Максим Рибкин и Александър Зинкин. 

До искането за експулсиране се стигна, след като външното ни министерство е получило писмо от прокуратурата, че руските дипломати са осъществявали на територията на страната дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. 

Миналата седмица у нас бяха задържани шестима души за шпионаж в полза на Русия. Предполага се, че резидентът Иван Илиев и съпругата му Галина са обсъждали срещите си в руското посолство с един двамата руски дипломати, обявени за персона нон грата. 

Руското посолство в България поиска спекулациите по темата да бъдат прекратени и допълни, че очакват резултатите от съдебния процес.

Дипломатическата мисия изрази увереност, че „процесът ще бъде деполитизиран, безпристрастен и обективен в съответствие с нормите на българското и международното законодателство“.