Нова шпионска афера е разкрита у нас. Шестима са обвинени за шпионаж в полза на Русия. Прокуратурата определи случая като безпрецедентен в новата ни история.

Според разследващите военнослужещи и държавни служители са събирали класифицирана информация с цел да я предадат на Русия.

От държавното обвинение разпространиха аудиозаписи и кадри от скрити камери като част от доказателствата.

Снимка: btvnovinite.bg

Десетки претърсени адреси, множество записи на конспиративни срещи, разговори, броене и предаване на пари - това е равносметката след акцията на прокуратурата и ДАНС по шпионската афера. Като ръководител на групата прокуратурата сочи бивш ръководен кадър на военното разузнаване.

По информация на bTV става дума за Иван Илиев, а в групата е и съпругата му. Останалите четирима са настоящи и бивши военни на различни нива в системата, двама от тях са действащи, а един в момента е директор на класифицираната регистратура на парламента.

Разликата с предишните шпионски афери е, че не става дума за чужди граждани, разузнаващи за тяхната страна, а за наши военни, предаващи информация на друга държава.

История като от шпионски филм, но с реални участници от военното министерство и парламента, които предават секретна информация на чужда държава за пари. Това разказа и показа прокуратурата.

„Случаят е без аналог в новата ни история, а и след 1944 г. Надявам се този случай да не послужи отново за разединение, а за обединение на българските граждани. Не мразим никоя чужда държава, но сме длъжни и трябва да защитим България“, заяви главният прокурор Иван Гешев.

„Участниците в групата са, за съжаление, служители, които са се клели във вярност на държавата си“, каза Елин Алексов от Военно-апелативна прокуратура.

Шпионската група е създадена от бивш ръководен кадър на военното разузнаване, когото разследващите нарекоха „Резидент“.

„Неговата основна задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа, за тази цел той вербувал лица, които във връзка със служебните си задължения са имали достъп до класифицирана информация на Република България, НАТО И ЕС“, съобщи гворителката на прокуратурата  Сийка Милева.

Обученият в Русия разузнавач стиковал работата на всички участници - от военните до съпругата му. 

„Същата се е ползва с доверие на руските дипломати, акредитирани у нас. Тя е играла  ролята на посредник между резидента и служители на посолството на Руската федерация, като е предавала информация и парични средства“, допълни Милева.

Записи от разследването показват как „Резидентът“ разяснява как да маскират и предават информацията при срещи в ресторанти, на тенис тренировки или в колата си. Включително как да счупят сим картите на телефоните си, ако бъдат заловени.

Записи показват още заснемане на документи от служебните компютри на военните, броене на пари и смяна на валута в чейндж бюра.

„Един от участниците в групата направи опит да избяга, което още веднъж потвърждава, че той се страхува от това, което ще последва като наказание“, съобщи Елин Алексов от Военно-апелативна прокуратура.

Именно Резидентът се опитал да избяга от арест при акцията, но бил заловен в района на руското посолство.

Петима от задържаните остават в ареста за 72 часа, а един е под парична гаранция.

Повече информация за шпионския скандал и интервю с главния прокурор Иван ГЕшев очаквайте в „Тази събота“.