„Всичко, което трябваше да бъде оповестено пред обществото (за шпионската мрежа) го направи главният прокурор и прокуратурата. Само мога да кажа, че става въпрос за добре организирана група, които са под наблюдение от шест месеца. Единственото, което ще добавя е, че събираната информация е по отношение на проектите за модернизацията на българската армия. Което означава, че добре сме си свършили работата по модернизацията, щом сме притеснили някого“.

Това заяви военният министър Красимир Каракачанов в специален коментар за bTV относно разкритията за организирана шпионска група, инфилтрирана в подопечното му ведомство.

Каракачанов благодари на ДАНС и прокуратурата за техните действия и отбеляза, че началото на операцията е във военното разузнаване и изказа специална признателност на „и. д. шеф на военното разузнаване полк Атанасов“.

„Тук не става въпрос за предпочитания към една или друга държава, а за дейност, която е противоконституционна и трябва да бъде санкционирана“, отбеляза военният министър.

По неговите думи „непоправими щети няма, под наблюдение са от септември“.

Една част от хората са в пенсионна възраст, бивши служители. Ръководителят на групата е използвал бившето си служебно положение, някои от участниците са били в миналото негови подчинени. Предстои да се разбере „дали някой е действал по заблуда“.

Действащите служители на министерството на отбраната са „двама на различни нива“, в средния ешелон на йерархията. Знае се обемът на информация на информация, с която са разполагали, „установено е какво е преминавало през тях“.

Що се отнася до това дали проверките в министерството на отбраната ще продължат, Краакачанов заяви, че „контролът на контраразузнавателните служби никога не е спирал“.

„Това не е първият такъв случай, но е най-мащабният. Интересът към българската армия се е повишил след проектите за модернизация на флота и авиацията“, допълни Каракачанов и отбеляза, че „проблемът не е за подценяване“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не са имали покровителство на по-високо ниво, доколкото имам информация“, заяви военният министър.

Наказанията за шпионаж в полза на друга държава е най-тежките по НПК, заяви Каракачанов и допълни, че двамата служители на министерството на отбраната ще се изправят пред военен съд.