За първи път в новата ни история е разкрита група за шпионаж, арестувани са двама военни по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

По случая е образувано досъдебно производство от Военно-окръжна прокуратура – София. Към момента обвинения са повдигнати на шест лица, с изключение на един – всички са с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

„Според събраните доказателства ръководител на групата е бивш ръководен кадър на Военно разузнаване към министъра на отбраната, който условно ще наречем резидент. Същият е завършил военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва, познато като ГРУ. Впоследствие той става и преподавател“, посочи Милева.

Според прокуратурата основната задача на ръководителя на групата е била да изгради нелегална агентурна мрежа, като е вербувал лица с достъп до класифицирана информация на Република България.

„В групата за шпионство участва и съпругата на резидента, която има българско и руско гражданство, същата се е ползвала с доверие на руските дипломати, акредитирани у нас. Тя е играла ролята на посредник между резидента и служител на посолството на Руската федерация у нас, като е предавала информация и парични средства“, обясни говорителят на главния прокурор.

Документирани са разговори между нея и резидента.

Съпругата е заснета и пред сградата на посолството на Руската федерация.

Снимка: btvnovinite.bg

Разкрит е ръководител в Министерството на отбраната, който отговаря за планирането и бюджета на ведомството. Осветени са и двама действащи служители на военното разузнаване, единият е работел по линията на противодействие на хибридните заплахи, а другият е бил с контингенти зад граница. 

Вербуван е бил и бивш служител на военната разведка с мисии в чужбина, който в момента е директор на регистратурата по класифицирана информация на Народното събрание.

Резидентът провеждал регулярни срещи с агентурната си мрежа в ресторанти, на места за спортни тренировки, обществени места и в личния си автомобил – всеки месец на предварително уговорени дата и час. Предоставял им и мобилни телефони и SD карти за тях – с цел с тях да заснемат чувствителна информация и след това снимките да остават само в лесно преносимия носител, без следи на устройствата.

По думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева резидентът обучавал агентите си на „оперативно майсторство“.

На брифинга бяха показани няколко видеозаписа от скрити камери, на които се вижда как агентите снимат с телефоните си документи от екраните на служебните си компютри. Разкритият служител на МО в един от дните отделил 4 часа и половина за тази дейност.

Според важността на информацията варирало и възнаграждението – пликове с различна валута. Участниците са заснети как след това я обменят в чейндж бюра.

Има видео материал, на който се вижда как участник в групата брои парични средства в долари в служебно помещение.

„От събраните доказателства може да се заключи, че престъпната група е създала сериозна заплаха за националната ни сигурност, свързана със събирането на класифицирана информация и издаването ѝ на чужда държава, представляваща държавна тайна на Република България, НАТО и Европейския съюз“, посочи Милева.

Административният ръководител на Военноапелативна прокуратура Елин Алексов посочи, че престъпната група е действала от дълго време. Те ще бъдат разследвани за организиране, ръководене и участие в престъпна група, създадена с цел извършване на престъпление срещу Република България и шпионаж в полза на друга държава.

„Събираната информация е била свързана с класифицирана информация за високотехнологични тайни от военен и личен характер. Групата е извършила своите действия много професионално. За съжаление, участниците в групата са се клели във вярност на държавата си“, коментира Алексов.

По думите му на 18 март са извършени редица действия по разследването на много места в София, като събраните доказателства сочат, че дейността на групата сериозно е увредила държавния интерес. Алексов посочи още, че един от участниците в групата е направил опит да избяга, но бързо е локализиран и заловен – в близост до посолството на Руската федерация.

Разследването по случая продължава.

„Случаят е без аналог в новата ни история, а и след 1944 г. Лично аз съм тук, защото искам да кажа на българските граждани, че могат да се гордеят с българските служби за сигурност, в частност ДАНС и Служба военно разузнаване, които в последните години възстановиха своя капацитет, силно пострадал през Прехода“, каза обвинител №1.

Главният прокурор уточни, че изнесените данни са от особени значение за българската национална сигурност, за Европейския съюз, НАТО и САЩ. Гешев посочи, че се надява случаят да не послужи за разединение на нацията.