Съветникът на ръководителя на руската космическа агенция "Роскосмос" Иван Сафронов е задържан от властите и е обвинен за държавна измяна, съобщи руската редакция на Би Би Си.

Според Федералната служба за сигурност той е предавал държавни тайни на страна от НАТО.

Задържането на Иван Сафронов, бивш журналист, специализиран в теми като отбрана, военнопромишлен комплекс и космическа индустрия, не е свързано с работата му на съветник на генералния директор Дмитрий Рогозин, каза в комюнике "Роскосмос".

Той е постъпил на работа в агенцията като медиен съветник през май.
Преди това е работил като специален кореспондент във в. "Комерсант" и във в. "Ведомости", отбелязва ТАСС. 

Според ФСС Иван Сафронов е работил за разузнавателна служба на страна от НАТО и е предавал класифицирана информация за военно-техническото сътрудничество и отбраната на Русия.

"Роскосмос" обясни, че се води разследване и агенцията оказва съдействие на властите. В изявлението до медиите се пояснява, че задържането му не е свързано с настоящата му работа за агенцията.

Преди да стане съветник в "Роскосмос" Сафронов е работил като журналист, пишещ по въпросите на отбраната и космоса в руските вестници "Ведомости" и "Комерсант".

През 2019 г. "Комерсант" изтрива негова статия след обвинения, че е разкрил държавни тайни. В нея се говорело за намеренията на Русия да достави модерни изтребители на Египет, пише „Франс прес“, цитирана от БТА.

Сафронов е уволнен от "Комерсант" през май 2019 г., заедно с друг журналист, след материал, в която се твърди, че председателката на горната камара на парламента Валентина Матвиенко, много влиятелна личност и смятана за близка до Владимир Путин, може да подаде оставка от поста си.

Бащата на Софронов дълиги години е работил в „Комерсант“ като военен репортер, а през 2007 г. загива сед падане от прозореца на входа си.