Руската полиция задържа известен разследващ журналист по подозрения в притежание и търговия на наркотици.

Случаят предизвика възмущението на медии и НПО, според които казусът е нагласен и е удар по свободата на пресата, предадоха Франс прес и „Ройтерс”.

Полицията заяви, че в четвъртък е арестувала 36-годишния журналист Иван Голунов в центъра на Москва, с четири грама от синтетичния наркотик мефедрон в раницата му.

Според властите при последващ обиск на жилището му са открити още пликчета със същия наркотик и кантарче.

Голунов е заподозрян в наркотрафик и може да получи до 15 години затвор. Той отхвърля обвиненията и твърди, че наркотикът не е негов. Според адвоката му Дмитрий Джулай е възможно полицията да е подхвърлила наркотиците, за да има повод да арестува Голунов. Защитата на журналиста добави, че той е бил бит от полицаи.

Самият Голунов е заявил, че не е спал през изминалата нощ, оплаква се от депресия и каза, че е бил бит при арестуването си, отбелязва ТАСС. 

Утре той ще се яви пред съдия, който ще прецени дали да бъде пратен в предварителен арест.

Иван Голунов е известен в Русия с разследванията си на корупцията в Москва, чийто кмет Сергей Собянин е близък съюзник на президента Владимир Путин.

Днес Собянин нареди на началника на столичната полиция да поеме лично контрола на разследването.

Прокуратурата също обеща „щателно да проучи” случая.

Правозащитната организация „Амнести интернешънъл” разкритикува отправените към Голунов обвинения, като ги нарече „съмнителни и следващи една за жалост добре позната схема”.

„Иван Голунов е известен критичен глас и разследванията му на правителствената корупция очевидно не са допаднали на властите”, заявиха от организацията.

Безпокойството си изразиха също международната журналистическа организация „Репортери без граници”, Делегацията на ЕС в Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Русия е на 149-о място в класацията на „Репортери без граници” за медийна свобода през 2019 г. През последните години в страната са били нападнати или убити редица журналисти, а полицейските разследвания рядко водят до осъждане на действителните поръчители, отбелязва АФП.

/БТА/