Трите основни бизнес медии на Русия - „Ведомости”, „Комерсант” и РБК, публикуваха обща позиция в защита на задържания разследващ журналист Иван Голунов. Той беше арестуван по обвинение за наркотици, но твърди, че е натопен от властите и истинската причина за акцията са негови разкрития за мащабни корупционни злоупотреби.

Основното послание на днешната безпрецедентна за Русия кампания е „Аз съм Иван Голунов”, което е по аналогия на френското „Je suis Charlie” („Аз съм „Шарли”), което бе използвано по целия свят като символ на осъждане след разстрела в редакцията на френското сатирично издание „Шарли Ебдо”.

На 6 юни по подозрение в разпространение на наркотици бе задържан специалният кореспондент в отдел "Разследвания" на изданието „Медуза” Иван Голунов. Той е под домашен арест. Голунов отрича да е употребявал наркотици и заяви, че съдейства на разследването.

Тестовете за наличие на дрога в кръвта са отрицателни, съобщи РИА Новости.

Траурната мафия в сърцето на Русия

В последните години Голунов разследва харченето на средства от московския бюджет, както и програмата по благоустройство на руската столица. Разследванията му стигат до там, че той установява, че компании, близки до зам.-кмета на Москва Петър Бирюков регулярно са получавали договори от управата на столицата, пише „Ведомости”.

Голунов смята, че арестът му е свързан с разследванията му за възможни връзки на Федералната служба по безопасност и траурната мафия - доходоносен бизнес, до голяма степен монополизиран от Държавното бюджетно учреждение „Ритуал", който властите преди това са обещали да реформират.

Междувременно, следователите продължават да разследват предполагаемите връзки на Голунов с разбита лаборатория за наркотици. Малко след задържането сайтът на руското МВР публикува няколко снимки със забранени вещества. Всички, с изключение на една от тях, скоро бяха заличени, а полицията обясни, че само една снимка всъщност е била направена в дома на журналиста, докато останалите са от текущото разследване на наркодилърите, добавя свързаната с Кремъл телевизия РТ.

Солидарност без аналог

„Ведомости”, „Комерсант” и РБК изискват максимална прозрачност на разследването срещу журналиста и детайлна проверка на действията на служителите на руското вътрешно министерство, които са участвали в задържането.

Трите бизнес издания очакват съблюдаване на закона и не смятат предоставените доказателства за виновността на Голунов за убедителни.

Снимка: Reuters

Също така изданията не изключват възможността арестът на журналиста да е свързан с неговите разследвания. „Изискваме законът да се спазва от всички за всички”, пишат редакциите.

Никога преди не е имало еднаква първа страница на трите издания.