Американският щат Флорида забрани социалните медии за малолетни под 16 години. Мярката изисква да бъдат закрити акаунтите на всеки под тази възраст.

Решението на законодателния орган на щата цели да бъдат защитени непълнолетните от онлайн рискове за психичното им здраве.

Критиците оспорват, че законът нарушава Първата поправка на конституцията на САЩ, която гарантира свободата на словото, както и че родителите, а не правителството, трябва да вземат подобни решения.

Законът трябва да бъде подписан от губернатора на щата Рон де Сантис, за да влезе в сила.

Новите правила ще се прилага за приложения и сайтове с определени функции, най-вероятно включително Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok и YouTube. Законопроектът обаче не засяга приложенията, използвани за лични съобщения между физически лица.

Социалните мрежи пораждат заплахата от социалното сравняване, твърдят експертите. В Instagram и TikTok животът на другите винаги изглежда по-вълнуващ, хората – по-красиви и по-успешни. За някои това може да има мотивиращ и вдъхновяващ ефект, а за други – отключващ депресия, тревожност и пораждането на негативна представа за себе си.

От друга стана при много тийнейджъри липсва самоконтрол и пренебрегването на по-важните задачи в ежедневието – като например учебния процес. А децата, на които е позволено да използват смартфона си преди лягане, рискуват да страдат от трайно недоспиване или увреждания на мозъка, категорични са още експертите.