Законодателната власт в американския щат Флорида прие законодателство, което ще забрани на деца под 16 години да ползват социалните мрежи. Според поддръжниците на Републиканската партия, която има мнозинство в щата, това ще защити младите хора от рискове за психичното им здраве, предаде Ройтерс.

Мярката, която сега отива на бюрото на републиканския губернатор Рон Десантис за подпис, ще принуди социалните платформи да прекратяват акаунтите на всеки под 16-годишна възраст и да използват система за проверка, за да отсяват тези, които са непълнолетни.

Губернаторът Десантис, който не е посочил дали ще подпише промяната, миналия месец изрази опасения относно потенциалното нарушаване на правата за поверителност. Говорител на неговия офис не отговори веднага на искане за коментар в петък.

Критиците твърдят, че законопроектът нарушава защитата на Първата поправка на Конституцията на САЩ за свободата на словото и че родителите, а не правителството, трябва да вземат решения относно активността на децата си в онлайн пространството.

Законопроектът не посочва никакви конкретни социални платформи, но посочва, че неговите цели са сайтове за социални мрежи, които насърчават „безкрайно скролване (превъртане – бел. ред.)“, показват показатели за реакция като харесвания, включват автоматично възпроизвеждане на видеоклипове, имат излъчване на живо и известия. Това ще освободи уебсайтове и приложения, чиято основна функция е имейл, съобщения или текстови съобщения между конкретен подател и получател.