Великобритания е изправена пред сериозна здравна криза, подхранвана от рязкото увеличаване на проблемите с гърба и шията, причинени от все по-заседналото, затлъстяло и застаряващо население и от увеличаването на дистанционната работа, съобщава в. „Гардиън“.

Според официалните данни почти един милион души в Обединеното кралство са твърде болни, за да работят поради заболявания на гърба или врата, което заплашва да провали усилията на министрите за увеличаване на работната сила и за растеж на икономиката.

Според анализ на в. „Гардиън“ разходите за социални помощи само за хора с проблеми с гърба са се утроили за две десетилетия до 1,4 млрд. паунда годишно и са се увеличили с повече от една четвърт в сравнение с периода преди пандемията.

Здравните експерти в страната заявиха, че огромният ръст на проблемите с гърба и шията, предизвикан от нездравословния начин на живот и сеизмичните промени в моделите на работа, наред с други фактори, се ускорява бързо и поради факта, че много от засегнатите нямат достъп до лечение.

В повечето случаи проблемите с гърба или врата могат да бъдат решени или подобрени с бърза физиотерапевтична оценка, съвет и рехабилитация.

Националната здравна служба обаче изпитва недостиг на физиотерапевтичен персонал, а хиляди пациенти са в списъците на чакащите. Някои пациенти със силни болки са принудени да чакат толкова дълго, че развиват други здравословни състояния, като например депресия.

Кризата е толкова сериозна, че в отделенията за спешна медицинска помощ идват хора с болки в гърба или врата, защото нямат други възможности, заявиха здравните ръководители.

Професор Камила Хоторн, председател на Кралския колеж на общопрактикуващите лекари и най-възрастният семеен лекар във Великобритания, изрази загриженост, че болките в гърба са се превърнали в „твърде често срещано състояние, което засяга милиони".

Според нея личните лекари все по-често се сблъскват с пациенти, които имат „наистина изтощителни проблеми" с гърба и врата. „В някои случаи до такава степен, че те наистина не могат да извършват ежедневни задачи, без да изпитват ужасна болка", добавя още тя.

Последните данни, събрани от Службата за национална статистика (СНС), показват, че 2,9 милиона души имат проблеми, свързани с гърба или врата. Около 995 000 души са били класифицирани като икономически неактивни по тази причина между януари и март миналата година, което е с 28% повече от 779 000 през същия период на 2019 г.