Болка и дискомфорт в гърба и крайниците - къде е проблемът? Защо изпитваме подобна болка? Как да се справим с този проблем и как да поддържаме здрави нерви.

Най-важното:

  • Какво е устройството на периферната нервна система?
  • Какво представлява периферната нервна болка: симптоми и последици
  • Защо изпитваме нервна болка в гърба, кръста, крайниците?
  • Как да овладеем дискомфорта от нервната болка?

Периферната нервна болка (невропатия) предизвиква неприятно усещане, което значително затруднява нормалното ни ежедневие и влошава качеството ни на живот. Независимо дали се касае за болка в гърба и кръста, ръцете, краката – този дискомфорт може да стане редовно явление, ако не реагираме навреме. В тази ситуация говорим за невропатична болка, за която ще ви предложим специални, но достъпни съвети, които ще ви върнат към нормалния начин на живот. 

Симптоми и последици на периферната нервна болка

Нарушаването на нормалното функциониране на ПНС води до болезнени състояния. Проявите и силата на периферната нервна болка зависят главно от засегнатите нерви. В общия случай се изразява с болка в гърба, кръста и крайниците. Описва се неприятно усещане за мравучкане, изтръпване, чувство за убождане, свръхчувствителност при допир, както и пареща болка. В зависимост от засягането продължителността на симптомите варира - при някои има само остра проява, която отминава от само себе си. При други обаче се стига до хронични болезнени състояния, които продължават дори с години. 

Независимо от степента на засягане и увредата на ПНС - малка или голяма - се повлиява качеството ни на живот и ни възпрепятства във всекидневието. Хроничната периферна нервна болка води до постоянен дискомфорт (в будно състояние и по време на сън), като се изразява в проблеми с подвижността. Така ограничените движения затрудняват извършването на обикновени дейности като ходене, писане или дори захват (неволно изпускане на предмети поради болезненост). 

Както споменахме, симптомите се проявяват и в състояние на покой, и сън. Нарушенията в качеството на съня водят до хронична умора, която е предпоставка за натрупване на стресови събития. Стресът също се характеризира като рисков фактор за здравето на нервите ни. Високите нива на хормоните на стреса водят до по-изразена и обострена болка

Какво може да причини нервна болка?

Всъщност нервната болка невинаги е следствие от някаква травма, а може да бъде причинена от различни медицински състояния, навици, и условия на средата:

  • Наднормено телесно тегло. Затлъстяването е един от основните рискови фактори за развитието на диабет - диабетната невропатия е най-честата форма на усложнение при това заболяване, засягащо нервите, като по този начин предизвиква болка.
  • Нередовна физическа активност. Следствията от заседналия начин на живот могат да бъдат пагубни за нормалното функциониране на ПНС. Когато тялото не се движи активно за дълъг период от време, сърцето започва неефективно да изпомпва кръв. По този начин нервите не получават необходимите кислород и хранителни вещества, за да функционират нормално. 
  • Прекомерна консумация на кофеинови напитки, алкохол и тютюневи изделия. Злоупотребата с тези вещества е един от основните фактори за появата на невропатия. Токсините въздействат директно върху ПНС и нарушават нейните функции. Забавят предаването на нервния импулс и увреждат нервните окончания, което поставя началото на заболяването с нервна болка.
  • Промяна в метеорологичните условия. При ниски температури организмът реагира, като забавя периферното кръвообращение. Чрез този естествен защитен механизъм тялото ни предпазва кръвта от охлаждане и така се съхранява вътрешната температура. Следствие от нарушеното нормално кръвообращение са не само студените крайници, но и усещането за остра нервна болка.

Как най-лесно да овладеем нервната болка?

Лечебният процес се провежда при изпълнението на две основни стъпки - лечение на основната причина и последващ стандартен възстановителен период, който зависи най-вече от промяна в начина на живот на пациента. 

Усложненията и дискомфорта от периферната нервна болка са причината повечето медицински специалисти първоначално да предписват на пациентите си хранителна добавка за справяне със симптомите и профилактично приложение в хода на лечението. Fenaxon е именно такъв продукт, който съдържа оптималната комбинация от активни съставки (като куркумин, уридин монофосфат, ацетил-L-карнитин, магнезий, Витамини от група B и D), действащи директно върху източника на проблема при остри и хронични състояния на ПНС. 

Терапевтичният му ефект повлиява неприятните симптоми в гърба, кръста и крайниците и ги облекчава. Също така възстановява нарушенията на засегнатата нервна тъкан и допринася за по-доброто предаване на нервните импулси. Има благоприятно действие при хроничен дискомфорт и намалява оплакванията като мравучкане и изтръпване. Овладяването на симптомите води и до нормално извършване на ежедневните дейности и също по-добро качество на съня.  

Кои други фактори подпомагат нормалното функциониране на ПНС и как приемането на хранителни добавки ще ги подсили? 

Допълнителни превантивни мерки на нервното здраве 

Спортувайте повече! Оптималното физическо натоварване има многобройни положителни ползи за ПНС като например нормална помпена функция на сърцето и подобряване на кръвотока, постигане на здравословно тегло, както и намаляване нивата на стрес.

Придържайте се към здравословен начин на хранене! За да могат нервите да провеждат импулси, те се нуждаят от определени минерали, протеини и витамини. За щастие, храните, които съдържат тези хранителни вещества, са вкусни и приятни за консумация, а същевременно са и полезни. Пример за храни, които да включите към менюто си и да благоприятстват функцията на ПНС, са: черен шоколад (богат е на аминокиселината триптофан, която действа като невротрансмитер - вещество, което прехвърля сигнал от една нервна клетка към следващата), банани, портокали, нар и сливи (тези плодове са източници на калий, който има значение за регулацията на нервните импулси). 

Специалистите препоръчват да се увеличи и консумацията на храни, богати на витамини от група В, тъй като те подпомагат проводимостта на нервния импулс, поддържат защитното покритие около нервните влакна (т.нар. миелинова обвивка) и предпазват от химично увреждане. Тези витамини се съдържат в храни като птиче месо, яйца, цвекло, спанак. 

Ограничете загубата на телесна температура през студените месеци! Обличайте се добре при студено време, за да предотвратите свиването на кръвоносните съдове и съответно да не се нарушава нормалното кръвоснабдяване на периферните нерви. 

Снимка: Fenaxon

В заключение

Пълноценното ни ежедневие се определя от нашето здравословно състояние. За по-добро качество на живота се нуждаем от добра комуникация между мозъка и тялото, което зависи от оптималната функция на периферната нервна система. 

Дори минимално ограничение в движенията ни поради болка в гърба или свръхсетивност в крайниците затруднява извършването на ежедневните ни дейности. За да си помогнем и да забравим за тези симптоми, трябва да полагаме постоянни грижи за здравето на нашите нерви. Това може да се осъществи, като приложим и изпълняваме изброените съвети - да се храним балансирано, да спортуваме, да приемаме хранителни добавки с доказано действие. 

Нека приемем организма си за едно цвете, тоест - колкото повече се грижим за него, толкова повече то ще ни се отблагодарява със сила и жизненост.