В Бурса са гласували около 13 хиляди души – това е сравнимо с броя на хората, които са гласували на предишните избори. В Истанбул пък е обратното – активността е по-ниска от предишните избори – едва 9 хиляди са упражнили своя вот. На предишните избори те бяха колкото са днес в Бурса.

Не само кметът на града, за който ви разказахме по-рано, участваше в агитацията на българи да гласуват. Тъй като вече са обявени първите изборни резултати, можем да разкрием за коя коалиция е била агитацията – това е „Алианс за права и свободи“ на Ахмед Доган.

Като цяло резултатът в Турция едва ли ще бъде над 45 хиляди гласа общо.

Сюлейман Улусой и Илкер Назим винаги са гласували за ДПС, но сега са политически опоненти.

„Ние сме си приятели, пием си ракията заедно. Това, че нещата днес нещата са политически така, не значи, че утре ще продължат да са такива“, споделят те пред секцията за гласуване.

„Той представлява номер 8, аз не съм политически ангажирано лице, но призовавам хората да гласуват за номер 13“, казва Сюлейман.

Ден преди изборите от най-влиятелната изселническа организация в Бурса „Балгьоч“ застават зад Ахмед Доган.

 

„За нас това е черна точка за демокрацията в България, фактът, че съдът се намери и отне правото на автентичните представители на ДПС да представляват партията. Ние не искаме една етническа партия да бъде представлявана от българин и то такъв, който не го искат и българите в България“, казва д-р Емил Балкан, който е председател на „Балгьоч“.

Един от най-влиятелните активисти на ДПС в Бурса Танер Чауш сега е на страната на
„ДПС-Ново начало“.

„Толкова години всяка партия си има паразити, които трябва да се изчистят. Паразитите като се махнат, тогава ще се обединим“, казва той.

Репортер на bTV: А г-н Доган, той беше такъв авторитет сред вашата общност толкова години?

Танер Чауш: Беше, беше. Преди една седмица едно списание ми попадна, г-н Доган като агент на ДС колко злини е причинил на турския народ в България.

Да се гласува за партията на Ахмед Доган в изборите за български парламент призова кметът на Бурса Мустафа Бозбей. Като посочи и номера на партията и подчерта, че единствено тя защитава правата на българските турци.

Мустафа Бозбей е кмет на 3-милионния Бурса от този април. Той е от Народно републиканската партия - основната опозиция на президента Ердоган. Около 150 хиляди души в Бурса имат двойно гражданство - българско и турско.