Нарастват притесненията за нова ескалация в Близкия изток след експлозиите на хиляди пейджъри в Ливан и Сирия.
При инцидентите загинаха деветима души, а около 3000 бяха ранени. "Хизбула" обвини Израел за атаките. Тел Авив не коментира случая. 

Членове на "Хизбула" използват устройствата, които вчера избухнаха едновременно.

5 хиляди пейджъри са една от последните доставки за организацията. Според медийни публикации вероятно при производството им е вложено взривно вещество - между 25 и 50 грама, което е активирано дистанционно.

"Ню Йорс Таймс" пише за вероятна операция на израелските тайни служби. 

Тайванската компания "Голд Аполо" отрече да е произвела пейджърите, които бяха използвани при детонациите.
На унищожените устройства има стикери, на които пише името на тайванската фирма.

Собственикът на "Голд Аполо" каза, че те са произведени в Европа от фирма, която е имала право да използва тяхната марка.

„Относно последните медийни публикации за пейджъра АR-924, уточняваме, че този модел се произвежда и продава от Би Ей Си (фирма, базирана в Унгария). Ние само осигуряваме разрешение за търговската марка и нямаме намеса в дизайна или производството на този продукт“, се посочва в отделно изявление компанията.

 

„Съгласно споразумението ние даваме разрешение на Би Ей Си да използва нашата търговска марка за продажба на продукти в специфични райони, но дизайнът и производството на тези продукти се разработват изцяло от Би Ей Си. Винаги се придържаме към съответните разпоредби и поддържаме прозрачно и съобразено с изискванията сътрудничество с нашите партньори“, посочва „Глобал Аполо“.

Снимка: Ройтерс

Тайванската компания, основана през 1995 г., е производител на специализирани безжични системи за обмяна на съобщения.

Има подозрения, че Израел е взел на прицел комуникационните устройства, използвани от ливанската шиитска групировка „Хизбула“, и стои зад експлозиите. Израелската армия засега не е коментирала събитията в Ливан, но „Хизбула“ обвини израелските власти и заплаши с отмъщение.

Снимка: Ройтерс

След експлозиите авиокомпаниите "Луфтханза" и "Ер Франс" преустановиха полетите до Тел Авив и Техеран до утре.

Вашингтон отрече да е свързан с взривовете на пейджърите и предупреди за ескалиране на напрежението.

Шиитското движение "Хизбула" заяви, че експлозиите са отнели живота на двама негови членове и на малко момиче, а стотици хора от редиците на групировката са били ранени.

14 членове на "Хизбула" са били ранени в съседна Сирия при взривяването на техните пейджъри, предаде Франс прес, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека - неправителствена мониторингова организация, която е базирана във Великобритания и разполага с широка мрежа от информатори в Сирия.

Взривовете станаха часове, след като израелското правителство обяви нова цел на войната -  завръщане на израелски граждани в домовете им в северната част на страната