На първата работна среща на Европейската комисия през новия политически сезон, основа тема заема разводът на Великобритания с ЕС.

Три години след референдума за брекзит, шансът Лондон да се раздели с Брюксел без сделка става все по-голям. Главният преговарящ за напускането на Обединеното кралство от евросъюза – Мишел Барние заяви, че няма място за преструване, че се водят истински преговори.

По думите му трябва да се поеме отговорност, за да може процесът да приключи честно.

В Страсбург евродепутатите водят засилени разговори по темата. Изход от ситуацията, обаче, все още не е намерен.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, както и Барние заявиха, че са готови да работят денонощно ако има адекватен диалог от страна на Лондон.

Основните въпроси между двете страни са евентуалните вноски, които Лондон дължи на Брюксел, остaването в единния пазар, правата на гражданите и т. нар „бекстоп” – предпазен механизъм, който цели да предотврати издигането на граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

"Казах на премиера Джонсън, че не съм емоционално свързан с предпазната клауза, но стоя зад целите, които тя е създадена, за да постигне. Затова призовах премиера да представи писмено действащи предложения за практически стъпки, които ще ни позволят да постигнем тези цели. Докато тези предложения не бъдат представени, не мога ви кажа, гледайки ви право в очите, че е постигнат истински напредък”, допълни Юнкер.

За да има споразумение, то трябва да бъде одобрено първо от депутатите в европарламента. 40 дни преди крайния срок за напускане – все още няма окончателно решение за изход от сагата брекзит.