Първата среща за есента на Европейския парламент е белязана от два основни акцента - брекзит и напрежението около преговорите. На срещата трябва да стане ясно и какъв ще е развоят на пакета "Мобилност", който продължава да разединява Европа.

Тази сутрин започва дебат около кандидатурата на французойката Кристин Лагард за поста председател на ЕЦБ. Евродепутатите ще трябва да гласуват за номинацията.

Утре отново брекзит ще бъде в центъра на вниманието. Лондон все още не е направил конкретно предложение за замяна на оспорвания от него предпазен механизъм между Република Ирландия и Северна Ирландия.

Преговарящият екип от страна на ЕС не крие песимизма си. В този контекст утре се очаква резолюция с доста остър тон. 

След среща между британския премиер Борис Джонсън и председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер стана ясно, че все още няма конкретни предложения и решения, с които да се избегне брекзит без сделка. 

Отново утре трябва да се одобри увеличаването на бюджетите на програмите „Хоризонт 2020” и „Еразъм”, които би трябвало да са част от ресора на българския еврокомисар Мария Габриел.

В четвъртък сутринта се събира Комисията по транспорт и туризъм. От първото ѝ гласуване ще стане ясно в каква посока поема пакетът Мобилност на френския президент Еманюел Макрон.

Дали той вече ще зависи от Европейския съвет или пък текстът ще се върне отново към специализираната комисия в европарламента, каквото е желанието на редица страни, сред които и България, предстои да стане ясно.