Ролята на дезинформацията в Европа и темата "Брекзит" се оказаха едновременно във фокуса на евродепутатите днес.

Съвпадението е случайно. Денят, в който се обсъжда дали Европа е способна да се защитава от информационни атаки, които застрашават Съюза, съвпадна с поредната вълна от коментари за брекзит. И отново породи съмнения, че има отговор на пропагандните кампании. 

Фалшивите новини и намесата в демократичните процеси в Европа разединяват евродепутатите. Според някои, Съюзът може да предложи средства за защита от външна намеса. Според други – дебатът в пленарната зала няма да промени нищо.

Демокрацията не е идеална, разбира се, има много проблеми. Но няма на тази планета нещо по-добро от либерална демокрация, смята  Андрей Ковачев, ЕНП. 

Според Иво Христов, евродепутат от Прогресивен алианс на социалисти и демократи, когато някой се институционализира и решава кое е истина и кое е фалшива новина, това много прилича на министерството на истината от романа на Оруел. 

Неофициално в Страсбург през целия ден масово се коментираше и постъпката на британския премиер Борис Джонсън, който вчера не се яви на пресконференция и остави колегата си – премиера на Люксембург, сам да коментира пред световните медии, че Европа не може да поеме отговорност за хаоса около брекзит. 

„Вече свикнахме, даже вече това е нормално. Изобщо не съм изненадан. Британците си играят техния си мач. Само че, Европа не може да отстъпи. Ще гледаме какво става до последната минута. Можем да преговаряме по политически предложения, но е изключено да се пипа съдържанието на споразумението”, коментира Антонио Таяни, който вече не е председател на европарламента. 

По-рано днес евродепутатите одобриха французойката Кристин Лагард, в момента шеф на МВФ, за един от висшите постове в ЕС – председател на европейската централна банка.

Последна дума ще имат държавните и правителствени ръководители на Европейския съвет през октомври.