Недоверието във ваксините може да доведе до глобална криза, съобщава Би Би Си. Според Световната здравна организация (WHO) колебанието спрямо ваксините е в 10-те най-големи заплахи за здравето в световен мащаб. Антиваксърите са силни в задоволените западни общества, където фалшивите новини процъфтяват, докато точно обратното е положението в тези държави, които познават "от първа ръка" унищожителните епидемии.

Проучване на „Уеллкъм Тръст” включва повече от 140 хил. души в над 140 държави. В него се наблюдава особено висок брой на европейци, които не вярват на ваксините. България не прави изключение.

Снимка: btvnovinite.bg

Глобално погледнато, ваксините все още се считат за безопасни – 79% от отговорите в анализа го доказват. Най-високо доверие има в азиатските страни и Африка (където прилагането им ежегодно спасява милиони животи и спира епидемии - б.р.). Според здравните експерти обаче, растящото убеждение, че имунизацията не е безопасна, е притеснително явление.

В Европа цифрите са показателни. Около 50% в източната част и малко над 60% в западната част на Стария континент показват доверие във ваксинацията. Така в страни, които са били близо до елиминирането на дребна шарка, негативното настроение спрямо имунизациите е довело до висок брой заразени. Примери за това са Франция и Украйна.

Снимка: БГНЕС

Във Франция един от всеки трима не вярва в ефективността на ваксините – най-високият процент в света. Едва 19% от французите смятат, че има реален ефект, а 10% смятат, че те са важни за здравето на подрастващите. Към трите до момента задължителни имунизации за деца, френското правителство добави нови 8.

В Италия, където 76% от хората вярват на ваксинацията, се прокара закон, който позволява на училищата да не допускат неваксинирани ученици, както и да налагат глоби на родителите. Във Великобритания също посочват, че при необходимост, ще бъдат въведени задължителни ваксини.

Снимка: btvnovinite.bg

Интерактивна статистика на сайта на Би Би Си показва, че 40% от българите вярват, че ваксините са безопасни, а 57% смятат, че те са ефективни. Най-висок е процентът, които смятат, че имунизациите са важни за децата – 71%.

Противно на очакванията, в африканските страни доверието е изключително високо. Руанда например е първата страна от социално и икономическо слабите страни, която даде на младите жени достъп до ваксината срещу ХПВ (Човешки папиломен вирус), водещ до рак на маточната шийка.

Снимка: iStock

Интернет и социалните мрежи са основен източник на фалшива или непроверена информация. Огромен брой експерти смятат, че бързото и недостоверно разпространение на „новини” онлайн буди недоверие и скептицизъм в хората.

Докладът посочва, че хората с вяра и пряк достъп до учени, доктори и мед. сестри гласуват високо доверие на ваксинацията. От друга страна, хората търсещи информация за наука, медицина и здравеопазване се сблъскват с безброй „фейк” източници, а оттам – доверието спада.