Изправени пред глобалното възраждане на морбили, здравните експерти призоваха страните да засилят борбата срещу съпротивлението срещу ваксините, предупреждавайки, че движението се разпространява като заразна болест.

Ръководителят на Световната здравна организация Teдрос Гебрейесус се присъедини към експерти и здравни министри от редица страни на събитие за "насърчаване на доверието във ваксината" на фона на нарастващата загриженост, че съпротивата срещу имунизацията позволява процъфтяване на предотвратими болести.

"Никоя страна не може да си позволи да бъде незаинтересована от имунизацията", заяви Тедрос на срещата в Женева.

СЗО казва, че случаите на морбили - силно заразна вирусна инфекция, която може да се окаже фатална, са се увеличили с 300% през 2018 г. Възобновяването на някога унищожената болест е свързано с нарастващото движение срещу ваксините в по-богатите държави, което е идентифицирано като основна глобална заплаха за здравето.

Феноменът срещу ваксините има привърженици в западните страни, но най-вече в САЩ, където е бил подхранван от разпространението в социалните медии на медицински необосновани твърдения, развенчани преди 20 години, че ваксинацията може да причини аутизъм, пише БГНЕС.

САЩ, които спонсорираха събитието във вторник с ЕС и Бразилия, се оплакаха от "дезинформацията", която води до намаляване на процента на ваксинация в страната.

"Ваксините са едни от най-изпитаните медицински продукти, които имаме. Ваксините са безопасни, ефективни и животоспасяващи", заяви американският министър по здравеопазването и социалните услуги Алекс Азар.

Той критикува жестоко "групи в социални медии, които объркват добросъвестни родители, така че те се колебаят да получат препоръчаните ваксинации".

"Тази дезинформация има реални последици", каза той, като посочи над 700 случая на морбили в САЩ досега тази година.