Държавата трябва да реши дали ще се ваксинират хората или не, призова доц. д-р Атанас Мангъров в предаването „Тази сутрин” по bTV.

По думите му когато в една детска градина има деца, които не са ваксинирани, те застрашават ваксинираните. При имунизациите, за да има колективна защита трябва да бъдат ваксинирани над 95% от хората, посочи още шефът на детското отделение на инфекциозната болница в София.

Държавата трябва да защитава както интересите, на тези които искат да се ваксинират, така и на тези, които не искат, коментира още доц. д-р Атанас Мангъров.

Той беше категоричен, че страховете на хората, че ваксините може да отключат аутизъм или да доведат до алергии, или да претоварят имунната система на децата, не са доказани.

За сезона 2017-208 г. по данни на РЗИ в страната са направени малко над 12 000 ваксини протев грип. В страната има около 30 000 души лекари, би трябвало всички тези лекари да са ваксинирани, посочи доц. Мангъров. Той коментира, че не е възможно медиците да убедят хората в ползата на ваксините, като сами те не ги ползват.