Над 80 000 души са се разболели от морбили в Европа през 2018 г., а повече от 70 от тях са починали, съобщиха от Световната здравна организация (СЗО) и Европейският център за превенция и контрол на болестите.

За сравнение броят на починалите през предходната 2017 г. е бил 37. Съобщението е публикувано по повод Европейската имунизационна седмица, която се отбелязва в целия Европейски съюз.

Двете организации отбелязват, че броят на заразените е продължил да нараства и през началото на тази година, особено в България, Франция, Полша, Чехия, Белгия и Ирландия.

Елиминирането на морбили и рубеола и защитата на децата и възрастните от други инфекциозни болести, предотвратими чрез ваксиниране, е неотменна част от постигането на целите, които ООН си е поставила в сферата на здравеопазването и развитието, се казва в съобщението, цитирано от БТА.

Миналата седмица СЗО съобщи, че броят за заболелите от морбили глобално продължава на расте трета поредна година, като в периода януари-март е отбелязано 300-процентно увеличение спрямо същия период на 2018 г.

Що се отнася до Европейския съюз, двете организации посочват като причина намалелия общ брой на имунизациите, особено сред някои маргинализирани групи от населението. Най-уязвими за заразата са неваксинираните малки деца и бременните жени. СЗО призовава за спешни действия по въпроса.

Междувременно американските здравни власти отчетоха рекорден брой заболели от морбили в САЩ. През 2019 г. броят на болните е най-висок от 25 години насам. В Ню Йорк само за една седмица са регистрирани 61 нови случая, с което броят на болните от началото на година достига 667 – колкото са били за цялата 2014-а. Повечето от заболелите не са били ваксинирани. Медиците очакват броя на заболелите да продължи да расте.

Морбили е силно заразно заболяване, което се разпространява по въздушен път, когато някой се изкашля или кихне. Симптомите се появяват до 12 дни.