Температури над 40 градуса не са необичайни за лятото в Южна Азия, но на няколко места в Индия и Пакистан бяха регистрирани рекордните за този месец 50 градуса.

Наскоро в Индия се проведоха парламентарни избори в разгара на непоносима жега. Почти един милиард души трябваше да отидат до урните, въпреки предупрежденията за екстремни горещини.

В резултат на това е имало многократни съобщения за топлинни удари, някои от които с фатален изход. В щата Утар Прадеш 33 служители в различни избирателни секции са починали в рамките на изборния ден, съобщиха местните медии, позовавайки се официалните власти.

И през тези почивните дни (8 и 9 юни) индийците бяха призовани от здравните власти в страната да не излизат навън.

Доставчикът на храна Виджай Кумар Сингх обаче няма избор, разказва немското издание „Шпигел“. Той обикаля столицата Делхи с мотоциклета си всеки ден. Понякога седалката се нагрявала толкова много, че той трябвало да сложи парцали върху нея и да увие ръцете си с парчета плат, за да не изгори дланите си.

Дори през нощта температурите в началото на юни не падат под 30 градуса. А в стаята му, която дели с още двама мъже, има само един прозорец и вентилатор. „Ако спре тока, излизаме навън. Има ветрец, но той е горещ“, разказва Виджай Кумар Сингх.

Хората на много места в Индия се оплакват от липсата на вода, защото нивата в десетки резервоари са спаднали до малка част от капацитета им за съхранение, съобщи индийската телевизионна станция NDTV, като се позова на официалните власти.

„Това лято имам чувството, че живеем в ада“, каза още Виджай Кумар Сингх.

Властите в Индия, както и съседен Пакистан, предприеха мерки – като например да затворят временно училищата и да пръскат животните в зоологическите градини с хладка вода.