С опашки, но без напрежение премина изборният ден в Барселона. В цяла Испания се наблюдаваха опашки от българи, желаещи да гласуват. В страната бяха подадени рекорден брой заявления и бяха открити рекорден брой секции – общо 53.

Хората на опашките не се оплакваха, те изчакваха спокойно своя ред, за да дадат гласа си. В Барселона в пиковите моменти имаше около 130 души на опашката, те изчакваха около час, но организацията беше много добра.

Гласувалите са 1000 души или с 50% увеличение спрямо миналите парламентарни избори. Според резултатите от двете секции в Барселона първи са „Има такъв народ“ – 26, 6%, на второ място е Демократична България – с 22%, а трети са ГЕРБ – с 12, 5%.

Според резултатите в Мадрид „Има такъв народ“ взема още по-голяма преднина там. В четирите секции там са гласували около 1700 души.

В областите Мадрид и Каталуния се наложи преразпределение на бюлетините и бяха изпратени от секции, където имаше повече до секции, в които не достигат. Не се наложи удължаване на изборния ден, всички успяха да гласуват до 20 ч.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!