Опашки се извиха пред генералното консулство в Барселона от българи, които искат да гласуват. В консулството има две секции.

При добра организация десетки българи изчакват по около 30-40 минути, за да упражнят правото си на глас. Към 10.30 ч. местно време бюлетини бяха пуснали 160 наши сънародници.

730 са гласували до 16:30 ч., което е повече от резултата през целия изборен ден през 2017 г.

В следобедните часове опашката понамаля.

По информация на bTV опашки имаше и пред секциите в Мадрид, Валенсия, Сеговия и на Тенерифе. Заради голямата активност се налага и изпращане на допълнителни бюлетини към секциите.

За цяла Испания са подадени 7778 заявления за гласуване – рекорден брой.

Българската изборна Майка Тереза

Иванка Иванова винаги носи със себе си знамето на България. А в сърцето – каузите на сънародниците ни. Разказва с нескрита гордост, че консулството ни в Барселона е открито след петиция, създадена през 2018 г. година от нея.

"Майка Тереза номер 2" – така наричат Иванка. Защото един ден съдейства на българин, останал без документи, а на следващия – на човек, когото не приемат в болница: "Аз имам дълг и достойнство, винаги съм се чувствала задължена към своите сънародници – да мога да помагам с каквото мога и то без никаква материална изгода". 

Окрилена от успеха на предишната си инициатива и мотивирана от пандемията, днес Иванка започва нова петиция – този път за електронно гласуване – заложено и в Изборния кодекс от 2016 г.

От 12 години Иванка участва в организацията на избори в Барселона, отдавна е и координатор на доброволците в цяла Испания. Днес в избирателните секции в много градове членуват млади доброволци, на които е предала своя опит – нещо, което определя като най-важната си мисия.