Руският президент Владимир Путин заяви по време на годишно обръщение към парламента на страната, че Москва е готова за диалог със Съединените щати за стратегическа стабилност, но отхвърли всякакви опити Русия да бъде принудена да започне преговори, предаде Ройтерс.

По време на речта си Путин обяви, че Русия е използвала модерни оръжейни системи в Украйна, включително хиперзвукови ракети "Циркон". Според него Русия държи военното предимство.

„Всеки стабилен световен мир е невъзможен без силна Русия“, подчерта той. Руският президент отново отправи ядрени заплахи към западните държави и предупреди за сериозни последствия, ако в Украйна бъдат изпратени военни части на НАТО. 

„Днес, когато нашата родина защитава своя суверенитет и сигурност и защитава живота на нашите сънародници в Донбас и Новоросия (региони на Украйна, които Русия окупира – бел. ред.), решаващата роля в тази справедлива борба принадлежи на нашите граждани, нашето единство, преданост към родината и отговорност за нейната съдба. Тези качества бяха ясно и недвусмислено проявени в самото начало на специалната военна операция, когато тя беше подкрепена от абсолютното мнозинство от руския народ. Въпреки всички изпитания и горчивината на загубите, хората са непреклонни в този избор“, смята Путин.

„Русия няма да позволи на никого да се намесва във вътрешните ѝ работи. Западът се опитва да унищожи Русия отвътре“, каза още той.

Путин съобщи, че страната ще засили военното си присъствие на Запад, след като Швеция и Финландия започнали присъединяването си към НАТО.

„Ние разбираме, че Западът се опитва да ни въвлече в надпревара във въоръжаването. Те се опитват да ни изморят, да повторят трика със Съветския съюз през 80-те години. Затова нашата задача е да развием отбранително-промишления комплекс по такъв начин, че да увеличим научния, технологичния и индустриалния потенциал на страната. Трябва да разпределим ресурсите възможно най-рационално и да изградим ефективна икономика на въоръжените сили, за да постигнем максимума за всяка рубла, разходена за отбрана“, допълни президентът.

Речта му идва две седмици преди президентските избори, на които се очаква да спечели убедително нов шестгодишен мандат.

В двучасовото си обръщение Путин очерта предимно вътрешните теми и проблеми в сферата на икономиката, образованието, демографското развитие, доходите. Обеща по-добро финансиране, ниски данъци за бизнеса и повече социални привилегии.

Според него икономиката на Русия скоро ще бъде сред четирите най-големи в света по отношение на паритета на покупателната способност, но има рискове, които могат да забавят растежа.

„На първо място това е недостигът на квалифициран персонал и на наши собствени напреднали технологии. Трябва да бъдем проактивни в това отношение“, посочи той.

Путин каза, че Русия трябва да създаде глобално конкурентоспособни продукти в космическата, ядрената и технологичната сфера, а за това ще бъдат отделени приоритетни бюджетни средства.

„Проектите за технологичен суверенитет трябва да се превърнат в двигател за обновяване на нашата индустрия, помагайки на цялата икономика да достигне високо ниво на ефективност и конкурентоспособност“, каза руският президент.

Той предложи и по-високи детски надбавки и други мерки в подкрепа на семействата.