Открит е лесен начин пациентите с COVID-19 да се възстановят. Учени са установили, че най-голям шанс това да се случи имат тези, които не спират да вършат домакинските си задължения.

Това означава, че в борбата със заболяването, променило света, помагат готвенето, храненето, обличането и поддържането на добра хигиена.

В своето проучване, публикувано в сп. Healthcare, учените изследват три различни протокола за оценка на рехабилитацията на пациенти, възстановяващи се от COVID-19, пише специализираният сайт medicalxpress.com.

Изводите им са направени въз основа на оценка на здравословното състояние на 40 участници един месец след поставяне на диагнозата COVID-19 с леки до умерени симптоми.

Te преминават през три различни теста: Протокола на Лондрина за дейности от ежедневието (ADL), теста на Glittre ADL  и широко използвания тест за 6-минутна разходка.

Снимка: Thinkstock

Протоколът за ADL се отнася най-вече до рутинни задачи, които хората обикновено извършват у дома и които включват различни домашни дейности, докато тестът Glittre ADL включва движения на долните и горните крайници при ходене, приклякване, носене на предмети и слизане или изкачване на стълби. Тестът за ходене включва ходене с нормално темпо в продължение на 6 минути.

Снимка: iStock

„Преди и след всеки тест внимателно наблюдавахме жизнените показатели на участниците: сърдечен ритъм, честота на дишане и нива на кислород. Целта на нашето изследване беше да разберем как сърцата и белите им дробове се справят с ежедневните дейности по време на възстановяването. Резултатите показаха значителни промени в реакциите на организма на Протокола на Лондрина за изпълнение на основните задължения и Glittre ADL тест за изпълнение на основните задължения в сравнение с Теста за 6-минутно ходене. Това означава, че вече имаме по-ясна представа за това кои тестове са най-добри за проследяване на напредъка във възстановяването при хора след COVID“, обясни Фатма Хегази, професор по физиотерапия в Университета на Шарджа.

Той обясни, че изследването подчертава ефективността на Протокола на Лондрина като практически инструмент, който здравните специалисти могат да използват при рутинното тестване на дейностите от ежедневния живот.

Освен професор Хегази, в проучването са участвали учени от Университета в Манчестър във Великобритания, Университетския център „Аугусто Мотта“ в Бразилия и Университета в Кайро в Египет.

Авторите твърдят, че резултатите показват „значителни промени в кардиопулмоналната реакция, включително физиологични промени в сърдечната честота, дихателната честота и систолното и диастолното налягане, след изпълнението на теста Glittre ADL и Протокола на Лондрина“.

Но изненадващо те откриват, че силно препоръчаната практика на ходене в продължение на 6 минути „дава по-малък физиологичен отговор в сравнение с другите два теста. Освен това участниците съобщават, че изпитват по-ниско ниво на затруднено дишане по време на 6-минутното ходене в сравнение с другите два метода.

Проучването обяснява това с естеството на упражненията, свързани с ежедневните дейности, които водят до движение на долните и горните крайници, докато 6-минутната разходка „изисква натоварване само на долните крайници“.

Изследването доказва, че възстановяването в случай на COVID-19 не трябва да се ограничава до преодоляване на вируса.

„Става въпрос за възстановяване на устойчивостта. Нашето изследване навлиза в динамиката на кардиопулмоналните процеси след COVID-19, предлагайки начини за подобряване на грижите след преболедуване“, казва водещият автор Рийм Джасим Ал Ямахи, изследовател в катедрата по физиотерапия към Колежа по здравни науки към Университета на Шарджа.

Той твърди, че проучването се отличава с това, че осигурява ново разбиране за това как COVID-19 влияе на организма чрез цялостен анализ на три често използвани оценки на физическите дейности, които пациентите могат да извършват, докато се възстановяват. Измерва се тяхното въздействие върху организма, по-специално върху функцията на сърцето и белите дробове.