Двеста случая на заразяване с вируса зика бяха потвърдени, а за още хиляди се предполага в островната африканска страна Кабо Верде. Това е първата епидемия в Африка на щама на болестта, който по-рано тази година обхвана огромни райони в Южна Америка, предупредиха от Световната здравна организация (СЗО), цитирани от „Индипендънт”.

В малката държава вече има 3 случая на бебета, родени с микроцефалия. Синдромът се свързва със смален череп и затруднено мозъчно развитие при децата. Учените свързват зика вируса при бременни жени именно с този ефект върху плода им.

„Откритията са притеснителни, защото доказват, че епидемията се разпространява извън Южна Америка и е на портата на Африка. Информацията може да помогне на африканските страни да преоценят нивата на риск и да повишат нивата на готовност”, заяви регионалния директор на СЗО за Африка д-р Матшидисо Моети.

Азиатският щам на вируса се свързва с неврологичните отклонения и е разпространен в Южна Америка. Зика, който извън това представлява форма на грип, има и африкански щам, но до момента изглежда, че само децата са уязвими на него. Вирусът може да се предава и по сексуален път.

Експерти, потърсени от британското издание, потвърдиха, че болестта почти сигурно ще се разпространи в континентална Африка и това ще има огромни отрицателни последици.

В по-голям риск са държавите с влажен климат като Конго, Уганда, Танзания, Кения, Зимбабве и Южна Африка, тъй като в тях тигровите комари-преносители на вируса имат по-добра среда за живот.

По-рано тази седмица СЗО предупреди, че болестта може да стигне до Европа и най-уязвим е черноморския басейн.