Японски съд призна трима бивши войници за виновни за сексуално насилие над колежка и им даде условни присъди.

24-годишната Рина Гоной привлече международно внимание, след като разказа историята си в YouTube през 2022 г. Прокурорите във Фукушима повдигнаха обвинения срещу тримата мъже през март тази година.

През 2021 г. тримата войници я насилвали последователно - разтворили краката ѝ и притискайки я, имитирали полов акт, и то в присъствието на други техни колеги, които са се смеели.

Г-жа Гоной съобщила за инцидента на началниците си, но жалбата ѝ била отхвърлена, тъй като не успяла да получи свидетелски показания, разказва Би Би Си. 24-годишната жена споделя, че е преживявала ежедневен тормоз.

„Докато вървите по коридора, някой ви удря по бедрата или ви хваща за седалището. Целуваха ме по бузата и сграбчваха гърдите ми“, споделя тя пред АФП.

Снимка: Ройтерс

По-късно тримата мъже са предадени на прокурорите по подозрение в непристойно нападение от полицейското звено на Сухопътните сили за самоотбрана (GSDF), но делото е прекратено поради липса на доказателства, а Рина Гоной в крайна сметка напуска армията.

Нейният клип в YouTube бързо се разпространява и тя събра повече от 100 000 подписа в петиция, призоваваща министерството на отбраната да разследва нейния случай. По-късно министерството ѝ се извинява и започва рядко разследване, което открива повече от 100 други оплаквания за тормоз в цялото министерство.

Същевременно обаче Рина Гоной получава и множество заплахи в интернет, като „Ще те убия, ако продължиш“.

Изказванията срещу сексуалното насилие в дълбоко консервативната Япония са рядкост и остават тема табу. Много подобни инциденти остават недокладвани, а темата привлича общественото внимание в страната едва през последните години след няколко нашумели случая.

Снимка: Ройтерс

„Днешното решение доказва, че това, което са направили, е престъпление, така че искам те да се изправят пред него и да обмислят действията си. Надявам се, че тази присъда ще насърчи жертвите да говорят“, коментира Ганой пред репортери пред съда.

Това е първата голяма присъда за сексуално насилие в Япония от юни, когато страната преразгледа своите закони за сексуални престъпления, които включват предефиниране на изнасилването и повишаване на възрастта за съгласие.

Това се случи след поредица от противоречиви съдебни решения, които оправдаха предполагаемите нападатели. Активистите заявиха, че предишните закони често са възпирали оцелелите да говорят.

„Въпреки че все още има области на подобрение в обществото, днешното решение е добър знак, че гласовете на оцелелите от сексуално насилие в Япония няма да останат нечути и че е възможно да се търси отговорност за подобни нарушения на правата“, коментира Канае Дои, директорът на Human Rights Watch.

Правителствено проучване от 2021 г. показа, че около 6% от жертвите на нападение – както мъже, така и жени, са отишли в полицията. Половината от анкетирани жени посочват, че не могат да го направят поради срам.

Междувременно списание "Тайм" включи Рина Гоной в списъка си със 100-те изгряващи световни лидери, а British Broadcasting Corp я постави сред своите 100 най-влиятелни жени в световен мащаб.