Президентът на Съединените щати Джо Байдън обеща да брани изтеглянето от Афганистан. 

В обръщение към нацията той защити решението си да изтегли американските сили от страната след 20-годишно присъствие там. Байдън заяви, че 90% от американците, които са искали да напуснат Афганистан, вече са отпътували, и че Вашингтон има уверението на талибаните, че оставащите 100-200 души също ще могат да го направят. 

„Основното задължение на един президент, по мое мнение, е да пази и защитава Америка. Не срещу заплахите на 2001 г., а срещу заплахите на 2021 г. и утрешните. Това е водещият принцип зад моите решения относно Афганистан. Просто не вярвам, че безопасността и сигурността на Америка се постига, като продължим да изпращаме хиляди войници и като харчим милиарди долари годишно за Афганистан. Но също така знам, че заплахата от тероризъм продължава в своята пагубна и зла същност. Тя се променя, разпространява се в други страни. Нашата стратегия също трябва да се промени“, обясни американският президент.

В Брюксел министрите на вътрешните работи и правосъдието на Евросъюза се договориха да направят всичко възможно да се спре очакваният мигрантски поток от Афганистан. Един от начините е да се финансират съседните му страни, за да приемат бежанците. 

"Най-важното сега е да изпратим правилното послание: Останете там, а ние ще подкрепим региона, за да помогнем на хората там", каза вътрешният министър на Австрия Карл Нехамер.

Междувременно генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди за назряваща „хуманитарна катастрофа“ в Афганистан. В изявление той изрази загриженост от „задълбочаващата се хуманитарна и икономическа криза в страната и опасността основни услуги да се сринат напълно“.

Няколко страни в Европа с мюсюлманско население като Албания, Босна и Северна Македония вече приеха няколкостотин бягащи от режима на талибаните.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!