Унгарският президент Каталин Новак подаде оставка на живо по телевизията заради скандала с амнистията на мъж, принуждавал деца да оттеглят искове за сексуално насилие срещу директор на държавен дом, съобщи Би Би Си. 

Скандалът се разрази миналата седмица, когато стана ясно, че Каталин Новак е помилвала мъж, осъден на затвор за това, че принуждавал деца да оттеглят жалбите си за сексуално насилие срещу директор на държавен дом за деца.

Новак се извини и каза, че е допуснала грешка при предоставянето на помилването. В обръщение на живо по телевизията, тя каза, че е дала помилването с убеждението, че осъденият мъж „не е използвал уязвимостта на децата под негов надзор“.

„Направих грешка, тъй като помилването и липсата на мотиви допринесоха за предизвикване на съмнения относно нулевата толерантност, която се прилага към педофилията“, добави Новак.

Тя се извини на жертвите, които „може да са почувствали, че не съм се застъпила за тях“.

Юдит Варга, бившата министърка на правосъдието, която одобри помилването, също подаде оставка от новата си роля като водеща листата на „Фидес“ на европейските избори през юни.

Снимка: Wikipedia Commons

Спорът, довел до оставките, дойде, след като имената на 25 души, помилвани от президента през април миналата година, като част от посещението в Унгария на папа Франциск, бяха публикувани от унгарските медии миналата седмица.

В списъка на осъдените беше заместник-директорът на дом за деца близо до Будапеща, който беше вкаран за три години в затвора, след като принуждавал деца да оттеглят обвиненията за насилие срещу директора на дома. Самият директор беше осъден на осем години затвор за малтретиране на деца в държавното заведение.

Унгарските опозиционни партии и протестиращи настояваха за оставката на Каталин Новак, но решението ѝ да го направи беше колкото внезапно, толкова и неочаквано.

Новак е популярна фигура във „Фидес“ и рядък образ на жена политик в доминираната от мъже страна. Тя е ключов съюзник на унгарския премиер Виктор Орбан. През 2022 г. тя стана първата жена, заела ролята президент на Унгария.

Случаят отприщи безпрецедентен политически скандал за дългогодишното националистическо правителство на Унгария, и по-специално предизвика дълбоко смущение за партията, която превърна традиционните семейни ценности в крайъгълен камък на своята социална политика.

На прага на европейските избори двойната оставка на двете най-изявени жени политици е сериозна пречка за Орбан и неговата партия.