Около 216 000 деца, по-голямата част от които момчета на възраст между 10 и 13 години, са били сексуално малтретирани от духовници във Френската католическа църква от 1950 г. насам, е установило ново разследване, съобщи Би Би Си.

Твърди се, че броят на малтретираните деца на територията на Франция може да нарасне до 330 000, ако се вземат предвид и злоупотребите, извършени от светски членове на църквата като учителите в католическите училища.

Според ръководителя на разследването Жан-Марк Сове става въпрос за между 2900 и 3200 насилници, а основните обвинения към църквата са, че е проявила „жестоко безразличие към жертвите“.

Независимото разследване беше възложено от Френската католическа църква през 2018 г. и продължи повече от две години и половина, включвайки претърсване на църковни, полицейски и съдебни документи, както и разговори с жертви и техни свидетели.

Смята се обаче, че голяма част от случаите са изгубили давност и няма как да бъдат преследвани съгласно френското законодателство, а едва няколко от тях са довели до дисциплинарни мерки.

В публикувания доклад от близо 2500 страници пише още, че Църквата не само не е успяла да предотврати злоупотребите, но и не е докладвала за тях, като според Жан-Марк Сове до 2000 г. тя е проявявала „дълбоко, пълно и жестоко безразличие“ към жертвите.

Сове е призовал Френската католическа църква да поеме отговорност за случилото се, както и да обезщети жертвите.

Изявление на Ватикана информира, че папата е научил за случилото се във Франция при срещата си с гостуващи френски епископи през последните няколко дни.

„Първите му мисли са за жертвите, с дълбока тъга за техните травми и благодарност за смелостта им да се разкрият“, се казва още в изявлението.

По-рано тази година папа Франциск промени законите на Римокатолическата църква, за да се криминализират сексуалните посегателства, в рамките на най-голямото преразглеждане на наказателния кодекс от близо 40 години насам.