„Изчезнала: Моля, помогнете на нашата скъпа приятелка Сара Еверард“, гласят плакатите, залепени по улиците в Южен Лондон и постовете в социалните мрежи в дните след изчезването на 33-годишната жена.

Тя изчезва вечерта на 3 март в квартал Клaпам, докато върви към дома си.

Подобни призиви не са рядка гледка и надеждата на нейното семейство и приятели е, че скоро тя ще се появи жива и здрава, но в следващите дни, след като полицията съобщава подробности за нейното изчезване, тревогата нараства и се превръща в страх и тъга, пише Би Би Си.

И така до 12 март, когато останките на Сара са намерени в графство Кент на повече от 80 км. от мястото, където е видяна за последно. По случая е задържан 48-годишният полицейски служител Уейн Казънс, който е изправен пред съда и обвинен в отвличане и убийство.

Историята на Сара Еверард поднови дебата за безопасността на жените и сексуалното насилие не само във Великобритания, но и по света. В социалните мрежи хиляди жени и млади момичета разказаха, че се страхуват да вървят късно вечер по лондонските улици.

Снимка: Ройтерс

"Правим се, че говорим по телефона, не носим слушалки през нощта, държим ключовете за вкъщи в ръката си, избягваме неосветени улици", това са само част от обичайните предпазни мерки, които те предприемат, за да се опитат да бъдат в безопасност.

Снимка: Ройтерс

НЕ си в безопасност на обществени места

Във Великобритания случаите на отвличания са сравнително редки, но ново проучване показва, че сексуалният тормоз и физическо насилие не са, пише Си Ен Ен.

Над 70% от жените, анкетирани от „UN Women UK”, казват, че са преживели сексуален тормоз на публични пространства. Тази цифра се е увеличила до 97% при жените на възраст от 18 до 24 години, сочи проучването.

Само 4% от жените съобщават за случаи на тормоз от длъжностни лица,  като 45% от анкетираните не смятат, че подаването на сигнал в полицията ще помогне да се промени нещо.

Снимка: Ройтерс

Не само жените се чувстват застрашени на улицата. Според годишното проучване на престъпността в Англия и Уелс, публикувано от Националната статистическа служба на Великобритания, мъжете са по-склонни да бъдат жертви на престъпления на обществени места.

Но за сметка на това според агенцията по-голямата част от заподозрените и осъдените за подобни престъпления са именно мъже и наброяват цели 93%.

Наясно съм как изглежда силуетът ми в тъмното

На Международния ден на жената всяка година британският депутат Джес Филипс чете имената на всички жени и момичета, убити през предходните 12 месеца, при които мъже са осъдени или обвинени като основен извършител. Тази година тя произнася 118 имена.

„Убийствата на жени са нещо, което всички приехме като част от нашето ежедневие“, казва Филипс.

Снимка: Ройтерс

Но въпросът за насилието над жени не е само за Обединеното кралство. Преди дни Световната здравна организация публикува доклад, в който се казва, че всяка трета жена в световен мащаб, около 736 милиона, е била подложена на физическо или сексуално насилие през живота си.

Генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че насилието срещу жени е "ендемично във всяка държава и култура" и е изострено от пандемията от COVID-19, цитиран от Би Би Си.

"За разлика от коронавируса, насилието над жени не може да бъде спряно с ваксина", добави той и призова за повече инвестиции в услуги в помощ на уязвими жени.

Арести по време на бдението в памет на Сара Еверард

Поредица от бдения бяха планирани в събота в цялата страна, но събитията бяха отменени, след като лондонската полиция заяви, че те не могат да се проведат заради противоепидемичните мерки срещу COVID-19.

Снимка: Ройтерс

Въпреки забраната голяма тълпа от опечалени се събра  на импровизирано бдение и протест в Клaпам, където Сара е видяна за последно.

В опит да въведе ред полицията прибягва до доста твърди мерки, както стана ясно от разпространените кадри. Действията на служителите на реда са осъдени от политици и общественост, които смятат, че е бил възможен някакъв компромис за мирното протичане на бдението.

Снимка: Ройтерс

Дори кметът на Лондон Садик Хан коментира в свое изявление, че полицията е отговорна да прилага закона за COVID-19, но от сцените, които е видял, реакцията на полицаите е била неприемлива и той ще търси обяснение от ръководството им.

От там оправдаха действията си с риска от заразяване.

„Полицията трябва да действа в защита на хората и това е било единственото отговорно действие. Пандемията не е приключила и подобни събирания на стотици хора все още не са безопасни”, заяви Хелън Бол, заместник-комисар в Скотланд Ярд.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!